Sezonu marelica iskoristite za pripremu jednog od najpoznatijih ljetnih deserata na ovim prostorima. Naravno, u pitanju su knedle od krumpirovog tijesta koje se pune marelicama. S obzirom na to da je ovaj desert poprilično kaloričan, slobodno njime zamijenite klasičan ručak jer nema sumnje da ćete se dobro najesti od dvije-tri knedle.

SASTOJCI (za 10 knedli):

- 10 manjih marelica
- 30 dag krumpira
- 15 dag oštrog brašna
- 5 dag maslaca
- 1 jaje
- prstohvat soli i šećera

PRIPREMA KNEDLI S MARELICAMA:

1. Operite marelice. Svaku marelicu nožem lagano zarežite po iscrtanom udubljenju sa strane, pažljivo rastvorite kako ih ne biste prepolovili i izvadite košticu.

2. Krumpir ogulite, narežite na manje kockice i stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada je krumpir kuhan, dodajte u njega maslac narezan na tanke šnite pa sve zajedno gnječite vilicom, gnječilicom za krumpir ili štapnim mikserom dok ne dobijete pire. Po potrebi i ukusu dodajte malo soli u pire ako vam se učini da nije dovoljno slan.

Prilikom vađenja koštica, marelica lagano zarežite po iscrtanom udubljenju sa strane
Prilikom vađenja koštica, marelica lagano zarežite po iscrtanom udubljenju sa strane (Foto: Getty Images)

3. U veću posudu stavite brašno, dodajte prstohvat soli i šećera, zatim pire od krumpira i naposljetku jaje. Sve zajedno razradite prstima pa lagano i kratko zamijesite dok sve satojke ne povežete u kompaktnu kuglu. Tijesto će biti ljepljivo pa ga samo lagano pobrašnite kako biste mogli rukovati s njim. Pobrašnite i ruke jer će vam tako biti lakše raditi s tijestom.

4. Kuglu potom na pobrašnjenoj površini lagano razvucite u duljinu i potom razrežite na 10 jednakih dijelova. Ako imate skučenu radnu površinu, možete si olakšati posao i tijesto prvo podijeliti na dva dijela, svaku polovicu rukama oblikujte u mali duguljasti valjak te svaki valjak razrežite na pet dijelova.

Tijesto izduljite i potom razrežite na 10 jednakih dijelova
Tijesto izduljite i potom razrežite na 10 jednakih dijelova (Foto: StockFood)

5. Pobrašnite ruke, uzmite dio tijesta i u svaki umotajte jednu marelicu. Možda će vam se učiniti da nemate dovoljno tijesta, ali samo ga lagano povlačite preko marelice i spajajte vrhovima prstiju tamo gdje nastanu rupice. Naposljetku kuglu lagano zagladite dlanovima i stavite sa strane na pobrašnjenu površinu.

6. U dublji lonac stavite dosta vode. Kada voda zakuha, pažljivo žlicom ubacujte knedle u lonac. One će se odmah početi lijepiti za dno lonca pa ih samo malo pomaknite žlicom. Koliko se knedle kuhaju u minutu? Na to pitanje gotovo nitko nema odgovor, ali ove metode kuhanja drži se većina domaćica. Pustite da knedle same isplivaju na površinu, od tog trenutka kuhajte ih još 5 minuta i zatim izvadite van.

SAVJET:

- Ako su vam marelice previše kisele, u svaku prije omatanja u tijesto možete staviti kockicu šećera.

- Knedle se tradicionalno jedu sa zapečenim krušnim mrvicama, ali ako niste njihov ljubitelj slobodno preskočite taj dio i samo ih posipajte šećerom. Ako pak želite knedle s "prezlama", na par žlica zagrijanog ulja dodajte 5 dag krušnih mrvica i miješajte dok mrvice ne postanu zlatnožute. Potom u njih stavite knedle ili jednostavno prezle prelijte preko knedli i posipajte kristal šećerom.

Dobar tek!

Prstima tijesto povlačite preko marelice i na kraju dlanovima zagladite dobivenu kuglu
Prstima tijesto povlačite preko marelice i na kraju dlanovima zagladite dobivenu kuglu (Foto: StockFood)