U blagdansko smo vrijeme svi sanjiviji, nježniji i prepušteniji maštanjima. Bajke i priče idealno su zimsko štivo koje vam može poslužiti kao sjajna inspiracija za pronalaženje posebnog i čarobnog imena za vaše dijete.

Donosimo vam deset prijedloga za muška i ženska imena nadahnuta junakinjama i junacima strane i domaće bajkovite proze.

ZA DJEVOJČICE

Alisa

Za ovo ime inspirirano glavnom junakinjom romana Lewisa Carrolla govori se da je bilo pravo ime kartaške kraljice Didone, a pripisivala su mu se i značenja povezana s istinom i vjernošću. Osim znatiželjnog lutanja i istraživanja u Zemlji Čuda, nosi i veliku snagu i kraljevsku moć.

Anastazija

Prekrasna ruska princeza proslavila je ovo ime čije je značenje povezano s uskrsnućem. Rijetko je, aristokratsko i posebno, a unatoč vezama s proljetnim blagdanom, lijepo će pristajati i zimskim bebama jer je priča o Ruskinji Anastaziji jedna od najdražih pustolovina koje volimo gledati u hladnim danima.

Ariela

Odvažna, svestrana i razigrana Andersenova sirena nosi ime čija arapska i hebrejska etimologija upućuju na hrabru lavicu i brzu i spretnu gazelu. Dok je u engleskom jeziku Ariel žensko ime, u klasičnom je hebrejskom namijenjeno muškarcima.

Estela
Osnova je ovoga imena latinska riječ za zvijezdu, stella. Puno je iskričavog sjaja i radosti, a nosi ga jedna od junakinja bajke o mačku u čizmama, Estella Maria.

Gita

Najbolja Hlapićeva prijateljica, vrckava, snalažljiva i nevjerojatno talentirana Gita na kraju priče hrvatske kraljice bajki Ivane Brlić-Mažuranić postaje dio obitelji svima omiljenog šegrta. U Hrvatskoj je ovo ime proslavila glazbenica i psihologinja Maja Vučić, a njezina je kći Gita, mlada pjevačica, danas jednako talentirana kao i ona Hlapićeva.

Srna

Srna je djevojčica o kojoj Dinko Šimunović piše u svojoj pripovijetki Duga. Želja da postane dječak obilježila joj je sudbinu, a elegancija, gracioznost i ljepota životinje po kojoj je nazvana odlično utjelovljuju ideju nježnog imena za djevojčicu čija se snaga tek treba razotkriti.

ZA DJEČAKE

Artur

Svima dobro poznata legenda o kralju koji se suprotstavlja silama zla te ih i nadvladava donosi snažno ime čije je značenje „moćni medvjed“. Omiljeno je u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Jagor

Još jedan lik iz pera najslavnije Ogulinke je i Jagor, skroman i hrabar dječak koji se uspješno vraća kući nakon što je njegovo dobro pobijedilo zlo s kojim se suočio. Njegovo je ime rijetko i autentično hrvatsko.

Kai

Kratko i upečatljivo ime junaka Andersenove Snježne kraljice zapravo je multikulturalno, ali i univerzalno – na Havajima je, primjerice, namijenjeno djevojčicama.

Roland

Manje poznata bajka braće Grimm, originalnog naziva Sweetheart Roland, izvor je prijedloga imena koje odjekuje snažno i junački. Njemačkog je podrijetla, a znači slavan po zemlji.

Beba Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u Hrvatskoj od samo tri slova Slika nije dostupna Rijetka i posebna: 30 "neobičnih" imena za djevojčice i dječake Beba 10 prelijepih imena koja znače lijep(a) Prilikom davanja imena vašoj bebi inspiracija vam može biti i Francuska 30 divnih francuskih imena za djevojčice i dječake i njihove hrvatske inačice Blizanci 20 imena za djevojčice i dječake koja imaju snažna značenja

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju