Pravilno odabrana eterična ulja i tretman stručnog aromaterapeuta mogu imati pozitivne učinke na tijelo te djelovati na eliminaciju nakupljenih toksina u organizmu. Nestručno djelovanje pak može izazvati neželjene učinke. Provjerite što morate znati prije odlaska na tretman

Što je aromaterapija?

Aromaterapija je disciplina koja koristi eterična ulja koja su u svojoj osnovi ekstrakti iz određenih biljaka dobiveni destilacijom vodenom parom, hladnim tiješnjenjem cijelih ili dijelova biljaka ili smola.

Postoji više načina korištenja eteričnih ulja, od kojih je najjednostavniji i najsigurniji za laike, u aromalampici.

Eterična ulja se mogu i inhalirati, koristiti u kombinaciji s biljnim uljima u masaži, u kupkama, kompresama ili kao dio kozmetičkih preparata.

Zbog svog iznimno složenog sastava, neka eterična ulja imaju i više stotina sastavnih dijelova, te širokog spektra djelovanja, ali i svoje toksičnosti za pojedine organske sustave u slučaju neprimjerenog korištenja, najbolje je eterična ulja uvijek koristiti uz preporuku ili nadzor školovanog aromaterapeuta ili druge stručne osobe.

Iskustva u salonima

Često se događa da u raznim kozmetičkim salonima, nestručne osobe pružaju usluge 'aromaterapije' ili 'aromamasaže', što obično uključuje masažu nekvalitetnim biljnim i eteričnim uljima i njihovim neprimjerenim koncentracijama.

Eterična ulja imaju široki spektar pozitivnog djelovanja, no zbog toksičnosti za pojedine organske sustave u slučaju neprimjerenog korištenja treba ih koristiti uz nadzor ili preporuku školovane osobe.

Osim što takva primjena eteričnih ulja može biti opasna, ona nema nikakve veze s aromaterapijom, odnosno aromamasažom i njezinim povoljnim učincima koje klijent pri odabiru ovakve usluge očekuje i za koju u konačnici plati i obično višu cijenu nego za uobičajenu masažu.

Dobrobiti aromamasaže

Aromamasaža je samo dio bogatstva aromaterapije, no primijenjena i samostalno, nosi brojne pozitivne učinke.

Kod aromamasaže, eterična ulja se u kombinaciji s biljnim uljima nanose posebnim masažnim pokretima na tijelo osobe, pri čemu eterična ulja ulaze kroz pore kože u krvotok, tkiva i prenose se po cijelom tijelu, gdje nastavljaju djelovati na pojedine organe, tkiva te hormonski i živčani sustav.

Eterična ulja također djeluju svojim mirisom i na emocije i duh. Specifični pokreti aromamasaže imaju pozitivne učinke na poticanje cirkulacije krvi i limfe, a time i na eliminaciju nakupljenih toksina i opuštanje mišića i vezivnog tkiva.

Uz sinergiju ugodnog ambijenta, glazbe, tišinu, terapeutski učinak ljudskog dodira te empatiju terapeuta i sposobnost slušanja klijenta prije i nakon tretmana, klijent će se opustiti, te se osjećati rasterećeno i fizički, emocionalno, mentalno i duhovno obnovljeno.

Kako prepoznati dobru aromamasažu i dobrog aromamasera?

Imajte na umu da je vaše pravo da od djelatnika salona zatražite na uvid ovjerenje o osposobljenosti, izdano od aromaterapeutske škole verificirane od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Zatim provjerite kakva ulja koristi terapeut.

Samo hladno prešana, nerafinirana biljna ulja i eterična ulja za profesionalnu upotrebu koja na bočici imaju navedene detaljne podatke o samom ulju mogu imati aromaterapijske učinke.

Podaci o ulju uključuju latinsko ime roda i vrste biljke iz koje je ulje dobiveno, dio biljke iz kojeg je ulje dobiveno, način dobivanja, glavne kemijske sastavnice te zemlja podrijetla.

Aromamasaže imaju pozitivne učinke na poticanje cirkulacije krvi i limfe te na eliminaciju nakupljenih toksina i opuštanje mišića.

Razna baby ulja, rafinirana biljna ulja ili pak eterična ulja sa sintetskim sastavnicama, mogu na koži i u tijelu izazvati manje ili veće probleme ili jednostavno ne proizvesti željeni učinak.

Prije same masaže, terapeut se kroz razgovor mora upoznati s vašim općim stanjem, navikama, postojećim ili preboljenim bolestima, alergijama i drugim aspektima koji bi mogli biti bitni za daljnji tijek tretmana. To je potrebno i kako bi mogao odrediti koja ulja koristiti u tretmanu i na koji način.

Intuitivno korištenje ulja se može primijeniti kao dopunski tretman uz osnovni ili ukoliko klijent nema nekih specijalnih zahtjeva od tretmana, no i u tom slučaju terapeut mora primijeniti svoja stručna znanja o specifičnosti svakog ulja i o njegovoj mogućoj toksičnosti.

Sve to uz osnovno znanje o anatomiji i fiziologiji ljudskog tijela pomaže da se kroz masažu primijene najučinkovitiji pokreti kako bi se u potpunosti iskoristila dobrobit masaže u kombinaciji s uljima.

Ono što vam još može biti bitan pokazatelj osposobljenosti i profesionalnosti vašeg terapeuta je cjelokupan pristup vama kao klijentu. To podrazumijeva svaki trenutak ophođenja prema Vama, od samog ulaska u salon, pružene dobrodošlice, urednosti salona i opreme koju koristi, načina komunikacije, činjenice da li se za vrijeme tretmana javlja na telefon, pokušava pričati s vama u trenucima kada se želite opustiti u tišini i miru masaže.

Iz svega ovdje navedenog, jasno je kako i zašto nestručna osoba ne može pružiti aromamasažu, a kamo li aromaterapijski tretman.

Savjetuje: Nikolina Želežnjak, aromaterapeut, www.scentic.com

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju