Kada nas s naslovnica gledaju tako savršeni, teško je ne povjerovati u tretmane ljepote i zdravlja u koje se slavni zaklinju. No, jesu li zaista njihove metode zdrave i za sve jednako učinkovite?

Ako je dobro celebrityjima, mora da djeluje - misle mnogi nakon što im savršeni osmjesi, čista koža i čvrsta tijela poznatih lica potvrđuju uspjeh životnog stila u koji se zaklinju.

No, do takvog stupnja fizičke dotjeranosti ne dolazi se samo jednim tretmanom nekim egzotičnom sastojkom iz južnoafričkih prašuma ili injekcijama super koncentriranog vitamina.

Četiri od pet žena vjeruje da alternativni tretmani koje koriste slavne osobe zaista uspješno djeluju. No, doktori i različiti medicinski stručnjaci tvrde da je njihov učinak minimalan ili čak u nekim slučajevima i štetan.

Zabrinjavajuće je da će mnogi krenuti na alternativni tretman na temelju vlastite procjene

Na prvom mjestu beskorisnih alternativnih tretmana navodi se metoda kineske tradicionalne medicine nazvana 'cupping'. Ona se sastoji od postavljanja zagrijanih šačica duž kralježnice kojima se pojačava cirkulacija i smanjuje tres nakupljen u organizmu.

Jedna od vjernih korisnica 'cuppinga' je Gwyneth Paltrow koja je izborom pogrešne haljine tri dana nakon isprobanog tretmana pokazala smeđe mrlje na leđima.Drugi tretman na ljestvici je ispiranje crijeva s cijevom ispunjenog vodom kojim se čiste debelo crijevo. Njima se navodno učestalo koristi Ben Affleck, no pravog medicinskog dokaza za njegovo djelovanje nema.

Na trećem mjestu je test tolerancije na hranu kojem se podvrgava Geri Halliwell otkrivajući tako namirnice koje ne odgovaraju organizmu.

Na četvrtom mjestu je mnogima omiljeni tretman detoksikacije, dok će mnogi ljubitelji zdravog života biti začuđeni što peto mjesto pripada makrobiotičkoj prehrani.

Na šestom mjestu je aromaterapija, sedmu poziciju zauzela je refleksologija dok su injekcije vitamina B12 na osmom mjestu. Injekcije slijedi ekstremna joga, dok ljestvicu zaključuju jednodnevni boravci u spa utočištima za pročišćavanje tijela.

Ono što medicinska struka izdvaja kao najveći problem kod takvih tretmana je nekonzultiranje s vlastitim liječnikom koji treba odrediti točan problem kod svakog ponaosob.

Kućni beaity tretmani koji se treba čuvati

Pijavice, botox i zategnuta lica slavnih

'Zabrinjavajuće je da će mnogi radije krenuti na alternativni tretman na temelju vlastite procjene, bez konzultiranja s liječnikom. Vrlo često jedan od glavnih kriterija za biranje alternativnih metoda jest njihova popularnost među slavnim osobama' istaknuo je Douglas Wright, jedan od liječnika uključenih u istraživanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju