Ovih nas dana čeka obilati blagdanski stol kojem će biti teško odoljeti. Kako ne biste nakon završetka blagdana na vagu gledali sa sjetom u očima, pomažu vam pripravci iz prirode

Blagdanski dobitak koji svakako ne planiramo jest nekoliko nakupljenih kilograma. Ipak, tome ne mora biti tako, a rješenja su kao i uvijek u prirodi, vrlo jednostavna, a mjere predostrožnosti svakom primjenjive.

'Prije svega treba znati rasporediti vrijeme, svakako nije korisno provesti maksimalan broj sati pred televizorom. Cilj je da isplanirate zdrave tjelesne aktivnosti u kojima ćete svom tijelu omogućiti da aktivnošću poništi ili barem dijelom umanji posljedice viška unosa hrane.

Primjerice, nakon obilnog obroka vrlo je korisno prošetati 15 minuta žustrim hodom, kako bi se destimuliralo masno tkivo (skladište) na pohranu, a mišićno tkivo (motor) stimuliralo na potrošnju energije. Izvedite sebe petnaestak minuta na zrak i potaknite potrošnju energije.', savjetuje mr. Branimir Dolibašić, vodeći hrvatski nutricionist.

Umjesto klasičnih slatkih ili slanih grickalica tipa čipsa i krekera, možete odabrati suho voće poput čipsa od jabuka ili banana. Žestoka alkoholna pića možete spremiti kompot sa začinima. Umjesto kremastih kolača koji će vas samo opteretiti mastima i šećerom za nekoliko sekundi okusa, možete uvesti lagane proteinske shakeove.

'Jedna od najčešće zaboravljenih tajni kako pobijediti suvišan unos kalorija je i konzumacija vlakana. Prehrambena vlakna dat će prazni sadržaj vašim obrocima, i tako realno smanjiti unos hrane, a povećati njenu zasitnost. Pritom nećete imati problema i potrebe za detoksikacijom, koja treba slijediti poslije neumjerenih blagdana.' napominje Dolibašić.

Šoping i blagdanske svečanosti koje okupljaju veći broj ljudi u ovo doba godine mogu predstavljati pravi izazov za naš imunitet. Kako se obično u isto vrijeme poklapaju završne poslovne obaveze i trčanje da se sve pripremi za blagdan, stanje imuniteta je važna stavka zdravlja.

Dobro je podržati svoj imunitet vitaminom C ili unosom esencijalnih omega masnoća koje tradicionalni i moderni kolači uglavnom ne sadrže.

Ako se na vrijeme ne pobrinemo za svoj imunitet, moguće je da blagdane provedemo u krevetu s temperaturom, čajevima i lijekovima, a blagdansku trpezu gledamo sa sjetom u očima.

Kao idealna zamjena može poslužiti proteinski napitak Spiru-tein koji dolazi u 10 različitih voćnih i klasičnih okusa poput vanilije i čokolade.

Blagdanski trikovi koji garantiraju dobru liniju

Napitak od vlakana koji daje izvanredno rješenje Fiberific, spravljen je od mješavine vlakana voća i povrća, začinjen cimetom i bez umjetnih sladila.

Povrtnim sokom skinite kilogarme i visoki tlak

Priprema se vrlo jednostavno, s čašom vode ili voćnog kompota, a možete ga popiti dvadesetak minuta prije obroka, kao garant protiv prejedanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju