Hrvatski građani spremni su izdvojiti i do 20 tisuća kuna za čudotvorni pripravak koji skida 15 kilograma na dan. To je pokazalo posljednje istraživanje o stavu, motivaciji i praznovjerju Hrvata o mršavljenju

Za topljenje sala građani bi radije izdvojili pozamašan novac nego vježbali. Zbog toga mnoge teretane zjape prazne, točnije pune su samo u prvoj polovici tjedna. Izgleda kako sve dijete zaista počinju u ponedjeljak, a u srijedu je već svima dosta i vračaju se starom načinu života.

'Ponedjeljkom je buran dan, teretana je puna, obnavljaju se članarine. Kako ide kraj tjedna sve je manje i manje ljudi', rekao je trener Goran.

Istraživanje je dokazalo kako je Hrvatima na prvom mjestu ispred tjelovježbe, na listi povjerenja u gubitak kilograma - dijeta.

 

Da su skloni povjerovati svemu i svačemu građani su priznali i u istraživanju. Za izmišljeni pripravak koji na dan skida 15 kilograma izdvojili bi od 200 do 20 tisuća kuna.

Slijedi smanjivanje, te preskakanje obroka. A da bi se obroku odoljelo, treba kontrolirati i apetit. Onome tko ne može sam, tržište nudi hrpu preparata.

'Postoje preparati koji aktiviraju metabolizam, smanjuju apetit ili smanjuju resorpciju masti. Koliko to doista može pomoći smanjenju kilograma ovisi o načinu života, i metabolizmu', mr. pharm Jasminka Vugec.

Pet najpoznatijih mitova o dijetama

S polica vrebaju jeftiniji čajevi, nešto skuplje tablete, te najskuplji čarobni preparati. Sedam dana bez muke i 5 kilograma manje. Za samo 367 kuna.

'Ljudi tvrdoglavo traže čudotvorne lijekove, dijete i magije. Idu u saune, u sauni se kilogrami ne skidaju, gubi se samo voda. Idu na tretmane sa rolerima. S rolerima se salo ne može skinuti', tvrdi nutricionist Ignac Kulier.

Da su skloni povjerovati svemu i svačemu građani su priznali i u istraživanju, za izmišljeni pripravak koji na dan skida 15 kilograma izdvojili bi od 200 do 20 tisuća kuna.

'To je psihologija, čovjeku je uvijek bliža magija nego realnost. On ne želi vjerovati u realnost jer ona ništa ne nudi. Ipak istina je da ne možete mršavjet više od 3 do 4 kilograma u mjesec dana', pojašnjava dr. Ignac Kulier.

Takvo pogrešno razmišljanje, umjesto znojenjem završava praznim želucem. Od kojeg se brzo odustane. Pa se svake sezone za plažu mora iznova pripremati.