Hrvatski građani spremni su izdvojiti i do 20 tisuća kuna za čudotvorni pripravak koji skida 15 kilograma na dan. To je pokazalo posljednje istraživanje o stavu, motivaciji i praznovjerju Hrvata o mršavljenju

Za topljenje sala građani bi radije izdvojili pozamašan novac nego vježbali. Zbog toga mnoge teretane zjape prazne, točnije pune su samo u prvoj polovici tjedna. Izgleda kako sve dijete zaista počinju u ponedjeljak, a u srijedu je već svima dosta i vračaju se starom načinu života.

'Ponedjeljkom je buran dan, teretana je puna, obnavljaju se članarine. Kako ide kraj tjedna sve je manje i manje ljudi', rekao je trener Goran.

Istraživanje je dokazalo kako je Hrvatima na prvom mjestu ispred tjelovježbe, na listi povjerenja u gubitak kilograma - dijeta.

 

Da su skloni povjerovati svemu i svačemu građani su priznali i u istraživanju. Za izmišljeni pripravak koji na dan skida 15 kilograma izdvojili bi od 200 do 20 tisuća kuna.

Slijedi smanjivanje, te preskakanje obroka. A da bi se obroku odoljelo, treba kontrolirati i apetit. Onome tko ne može sam, tržište nudi hrpu preparata.

'Postoje preparati koji aktiviraju metabolizam, smanjuju apetit ili smanjuju resorpciju masti. Koliko to doista može pomoći smanjenju kilograma ovisi o načinu života, i metabolizmu', mr. pharm Jasminka Vugec.

Pet najpoznatijih mitova o dijetama

S polica vrebaju jeftiniji čajevi, nešto skuplje tablete, te najskuplji čarobni preparati. Sedam dana bez muke i 5 kilograma manje. Za samo 367 kuna.

'Ljudi tvrdoglavo traže čudotvorne lijekove, dijete i magije. Idu u saune, u sauni se kilogrami ne skidaju, gubi se samo voda. Idu na tretmane sa rolerima. S rolerima se salo ne može skinuti', tvrdi nutricionist Ignac Kulier.

Da su skloni povjerovati svemu i svačemu građani su priznali i u istraživanju, za izmišljeni pripravak koji na dan skida 15 kilograma izdvojili bi od 200 do 20 tisuća kuna.

'To je psihologija, čovjeku je uvijek bliža magija nego realnost. On ne želi vjerovati u realnost jer ona ništa ne nudi. Ipak istina je da ne možete mršavjet više od 3 do 4 kilograma u mjesec dana', pojašnjava dr. Ignac Kulier.

Takvo pogrešno razmišljanje, umjesto znojenjem završava praznim želucem. Od kojeg se brzo odustane. Pa se svake sezone za plažu mora iznova pripremati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju