Liječnici u Londonu odstranili su gen BRCA-1 koji uzrokuje rak dojke, iz embrija žene koja je željela ostati anonimna. Roditelji su gen iz embrija željeli ukloniti jer već tri generacije žena u njihovoj obitelji oboljevaju i umiru od raka.

Odstranjivanje detektiranog gena koji prenosi rak, jamči roditeljima da njihovo dijete nikada neće oboljeti od raka dojke. 

Liječnici su skenirali emrbije buduće majke i odstranili naslijeđeni gen kojim je dijete imalo 50 do 85 posto mogućnosti da u nekoj životnoj dobi razvije rak.

Nakon što je zatrudnjela, žena je odlučila da će liječnicima dati embrijo na provjeru jer je njezin suprug bio pozitivan na gen, a njegova sestra, majka, baka i rođakinja oboljele su od raka.

'Posljednje tri generacije svaka žena u obitelji moga supruga imala je rak dojke u dobi od 27 do 29 godina. Ukoliko postoji mogućnost da se taj gen odstrani iz našega djeteta moramo je ostvariti. To je za nas uspjeh jer znači da gen eliminiramo iz naše obiteji. Vidjeli smo što je rak učinio njegovoj sestri. Mislim da je to nešto što moram pokušati jer, ako rodim kćer s tim genom, a ona se razboli, kako ću je ikada pogledati u oči i reći joj da nisam dala sve od sebe kako bi je poštedjela', rekla je 27-godišnja majka.

Par je imao 11 embrija, od kojih je iz pet odstranjen sporni gen. Dva embrija odmah su implantirana u matrenicu, a ostali su spremljeni za buduću oplodnju. 

Iako su oboje plodni, odlučili su dijete začeti umjetnom oplodnjom kako bi bili sigurni da mu neće prenijeti gen.

'Ono kroz što sam prošla da bi provjerila nosi li moje dijete gen je ništa u usporedbi s onim što su prošli članovi suprugove obitelji kada su saznali da imaju rak', rekla je žena.

Mnoge žene koje otkriju da u sebi nose ovaj gen, odstranjuju grudi kako bi izbjegle ovu tešku bolest.

'Žene sada imaju mogućnost provjeriti nosi li njihovo dijete ovaj gen i mogu ga odstraniti iz embrija', rekao je doktor Paul Serhal iz londonske bolnice University College.

Sheral je iz embrija djece drugih parova odstranio gen koji uzrokuje rak oka i rak crijeva.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju