Spuštanje termostata na temperaturu od 16 stupnjeva Celzijusa pomoći će nekim ljudima u gubljenju tjelesne mase, rezultat je studije koja je prezentirana u liječničkoj publikaciji 'The New England Journal of Medicine'.

U studiji se navodi kako osobe koje zbog izloženosti hladnoći ne osjećaju veću potrebu za jelom imaju velike šanse u skidanju kilograma.

To se objašnjava sistemom djelovanja tzv. smeđih masnoća u tijelu, ili kako ih još nazivaju zdravim masnoćama koje će sagorjeti kalorije na zagrijavanje tijela umjesto da višak 'skladište' ispod kože.

Smeđe masnoće pomažu sitnim sisavcima i ljudskim bebama, koji su nesposobni za fizičku zaštitu od hladnoće, da zadrže toplinu i u hladnom okruženju. Što je okruženje hladnije, smeđe masnoće se troše više i brže.

Već je duže vremena poznato kako smeđe masnoće pomažu sitnim sisavcima i ljudskim bebama, koji su nesposobni za fizičku zaštitu od hladnoće, da zadrže toplinu i u hladnom okruženju. Naravno što je okruženje hladnije, smeđe masnoće se troše više i brže.

Najnovija studija je pokazala kako se smeđe masnoće nalaze i u odraslim osobama i da su metabolički aktivne, pogotovo kad su stimulirane kontroliranom hladnoćom na nekoliko sati.

Pretile osobe imaju manje aktivnih smeđih masnoća od onih normalne tjelesne mase, što ukazuje na to da bi se moglo raditi i o jednom od faktora debljanja, odnosno mršavljenja.

Gledano na duži period, možda je bolja opcija proizvesti pilulu koja potiče rast i rad smeđih masnoća, nego da pretile osobe provode vrijeme u hladnom životnom prostoru u nadi da će izgubiti koji kilogram i molitvi da usput ne navuku neku prehladu.

Stručnjaci također rješenje vide u tome da se procesi sagorijevanja energije iz hrane u tijelu ubrzaju pilulom, nego da se smanjuje unos (nekad često neophodnih) kalorija kako bi se smršavjelo.

Naravno to ne bi trebala biti isprika za potpuno napuštanje dijeta i tjelovježbi, ali za početak se može probati i s termostatom na 16 stupnjeva Celzijusa. Možda smeđim masnoćama samo treba dati mali poticaj.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju