Možda se i ne radi o najromantičnijem početku veze, no napadaj kihanja može značiti da nekoga žarko priželjkujete u krevetu. A taj se osjećaj ne može svladati vrućim čajem ili šumećim vitaminom C.

Tvrdnja zvuči pomalo bizarno, no u nju se kune dr. Mahmood Bhutta, otorinolaringolog iz bolnice John Radcliffe u Oxfordu. U magazinu Journal Royal Society of Medicine, Bhutta je priznao da je i sam bio skeptičan u početku, no sada je siguran - kihanje i misli o seksu su povezani.

Fenomen 'seksualnog kihanja' sličan je, tvrdi dr. Bhutta, kihanju zbog izloženosti jakom sunčevom svjetlu. Na istraživanje ga je potaknuo jedan pacijent koji se žalio upravo na to - da kihne svaki put kad pomnisli na seks.

Oxfordski liječnik je, zajedno sa svojim kolegama, prvo situaciju ispitao nai nternetu, gdje je ustanovio da postoje ljudi s istim problemom koji o tome razmjenjuju iskustva. Također, vrlo brzo se utvrdilo da ima dosta i onih koje napadaj kihanja uhvati netom nakon doživljenog orgazma. 

Kad se odlogirao s interneta, Bhutta se dao u ozbiljnije istraživanje. Zaključio je da je sve rezultat pomiješanih signala koje nervni sustav šalje mozgu. 'Živci koji kontroliraju disanje, krvni pritisak i probavni trakt se jednostavno izmiješaju i mozak dobije zbunjujuće impulse. Zato nekontrolirano kihnemo kad pomislimo na seks', objašnjava dr. Bhutta.

Što niste znali o kihanju: 
* Zrak koji napusti nos tijekom kihanja izlazi brzinom od 130 kilometara na sat. 
* Svakim pojedinim kihanjem izbacimo 40 tisuća kapljica. 
* Neke studije dokazale su da kihanje možemo odgoditi ako prstom stisnemo područje ispod nosa. 
* Antički Grci vjerovali su da je kihanje signal bogova. 
* Unatoč drevnim vjerovanjima, duša ne napušta nos tijekom kihanja! 
* Mit da se, kad kihnemo, oči automatski sklapaju da ne izlete iz glave, potpuno je netočan. To je usputni rezultat reakcije na signale koje mozak, tijekom kihanja, šalje plućima, licu i stomaku.
* Ako kihnete u automobilu dok vozite 100 kilometara na sat, prijeći ćete oko 90 metara sa sklopljenim očima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju