Ljeto je godišnje doba koje čovjeku donosi najviše odmora i bezbrižnosti, ali jednako tako velike vrućine i ljetna žega prijete dehidracijom, toplotnim udarom, opeklinama na koži i trovanjem hranom

Tijekom ljetnih vrućina treba pripaziti na konzumiranje i čuvanje namirnica kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i meso.

Trovanju hranom pogoduju i prirodni i ljudski čimbenici, pa se primjerice kampiranje, roštiljade ili izleti ponekad pretvaraju u gozbu za bakterije, dok ljudima ostavljaju tek vrlo neugodne probavne smetnje.

Tijekom ljeta i visokih temperatura kupljene namirnice treba što prije staviti u hladnjak. Gotova hrana smije stajati na sobnoj temperaturi najviše dva sata.

Hranu pravilno pohranite!

Ne ostavljajte hranu na sobnoj temperaturi, pravilno ju pohranjujte, i termički obrađujte, dovoljno je kuhajte i pecite. Također je važno odvajati kuhane od sirovih namirnica kako bi spriječili prijenos mikroorganizama s jedne namirnice na drugu.

Važno je i pripaziti na čistoću ruku, površina na kojima pripremate hranu te pribora.Tijekom toplih dana hrana ne smije stajati na sobnoj temperaturi dulje od dva sata.

Ukoliko dođe do trovanja hranom, prvi simptomi su proljev i povraćanje, ponekad i oboje, a ono što je važno u tom prvom stadiju jest piti puno tekućine kako osoba ne bi dehidrirala.

Tijekom ljetnih vrućina treba pripaziti na konzumiranje i čuvanje namirnica kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i meso, namirnice koje sadrže sirove sastojke ili namirnice koje nisu dovoljno termički obrađene poput kremšnita ili raznih kremastih kolača.

Iskušajte najbolji recept za tortu od sira

Pretvorite ostatke hrane u ukusna jela

Hrana koja će zaustaviti starenje

Prvi korak je paziti već prilikom kupovine i nabavke namirnica.

Tijekom ljeta je najbolje odmah nakon kupovine namirnica krenuti kući i staviti ih u hladnjak. Ukoliko ostavite vrećice s namirnicama izložene suncu i visokim temperaturama lako bi se moglo dogoditi da se pokvare.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju