Neke prehrambene namirnice mogu doslovno izazvati traume. Čitanje etiketa na poleđini svakog proizvoda i potraga za dobrim i lošim stranama crnog vina, kave i čokolade mogu izluditi čovjeka.
Istina je da ljudi koji imaju problema sa zdravljem moraju biti oprezni prilikom odabira hrane, no teško da ćete zbog konzumacije nekoliko čaša crnog vina ili medaljona od soje dobiti infarkt ili oslijepiti.
Zbog zagađenja treba izbaciti ribu s jelovnika
Sve veći stupanj zagađenja mora mnoge je natjerao da iz svoje prehrane izbace ribu, no stručnjaci se slažu kako ona zaslužuje važno mjesto u prehrani.
Riba je najbolji izvor omega 3 masnih kiselina, a istraživanje provedeno nad gotovo 80 tisuća žena u tri desetljeća pokazalo je kako su one koje su u imale dva do četiri riblja obroka tjedno smanjile rizik od srčanih bolesti za 30 posto, a rizik od udara za 27 posto.
Zbog žive iz okoliša ili kao posljedica zagađenja koja se nalazi u ribi ona se ne preporuča trudnicama i djeci. Te skupine moraju pripaziti na količinu koju unose u organizam jer živa može dovesti do oštećenja mozga.
No, živa iz ribljeg mesa koja nije nastala zagađenjem manje je štetna nego što se ranije mislilo pa tunu, sabljarku ili grgeč možete uvrstiti u prehranu. Preporuča se riblji obrok dva puta tjedno, no neka to budu različite vrste ribe.
Jaja su glavni krivci za visoki kolesterol
Ovo nikako nije istina, za većinu ljudi jaja ne samo da nisu štetna već su i izvor zdravlja. Jaja sadrže zdrave proteine i esncijalne kiseline koje djeluju preventivno na gubitak pamćenja.
Istraživanje koje je uključilo 45 zdravih osoba iznad 60 godina koji su jeli tri jaja dnevno nije pokazalo porast rizika od srčanih oboljenja. Nakon mjesec dana njih 70 posto nisu imali nikakve promjene u organizmu dok je kod 30 posto porastao samo dobar kolesterol.
Kako bi nesmetano uživali u jajima dovoljno je kontrolirati razinu kolesterola svaka dva do tri mjeseca.
Osobe koje imaju problema sa srcem i pate od povišenog kolesterola moraju ograničiti unos hrane koje potiče njegov rast na 200 miligrama dnevno, a jedno manje jaje ima 157 miligrama. Stoga je jedino na što treba pripaziti da se u jednom danu u organizam ne unese preveliki broj namirnica koje utječu na stvaranje kolesterola.
Kava je glavni uzrok srčanog udara
Gotovo dvije dekade istraživanja nisu uspjele otkriti ništa loše kada je u pitanju ispijanje toliko omiljenog napitka - kave. Najnovija istraživanja čak su pokazala kako kava štiti jetru i pomaže osobama koje su oboljele od dijabetesa tipa 2.Postoje i neki dokazi da ispijanje kave dobro utječe na pamćenje i podiže raspoloženje.
Osobe koje bi trebale smanjiti unos kave u organizam su trudnice, osobe koje imaju problema sa spavanjem ili one koje pate od bolova u želucu.
Jedna skupina mora se posebno pripaziti kave, a to su ljudi kojima se zbog genetičke predispozicije kofein zadržava u organizmu i stoga postoji veći rizik od srčanog udara. Jedna mala šalica kave je dozvoljena, no na njoj treba stati.
Ukoliko nemate problema sa zdravljem slobodno uživajte u omiljenom napitku bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti početak dana, no limit neka budu četiri šalice dnevno. Za osobe koje imaju problema sa srcem bolji izbor je filter kava.
Strah od crvenog vina
Sve je veći broj dokaza kako crveno vino ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje srca i mozga. Razna istraživanja preporučuju čašu do dvije vina koje mogu smanjiti rizik od srčanog udara za 40 posto.
Ipak u mnogim je istraživanjima alkohol povezan s rizikom od raznih tumora, a objavljeno je i kako može pridonijeti razvoju raka dojke, no u samo 2 posto.
Ipak, u vinu možete uživati bez straha dok god ga konzumirate u malim količinama. Poveznica s rakom dojke postoji, no ona je vrlo slaba i kod osoba koje konzumiraju crveno vino je 10 posto viša nego kod onih koji ga ne piju.