To je, naime, rezultat istraživanja 45 zdravih odraslih osoba kod kojih je TM (indeks tjelesne mase) blizu granice između prevelike tjelesne težine i pretilosti.
Istraživači, među kojima je bio i David L. Katz iz Centra za istraživanje i sprječavanje bolesti Yale, nekima su od sudionika dali tablu čokolade s 22 posto kakaa, dok su ostali sudionici dobili čokoladu koja ne sadrži kakao.
Prije i nakon toga sudionicima su izmjerili krvni tlak i napravili pretragu ultrazvukom. Otkrili su da se onima koji su jeli čokoladu s kakaom krvni tlak snizio i rad krvnih žila poboljšao.
Krvni tlak i rad krvnih žila također su se poboljšali kod onih koji su popili dvije šalice kakaa, za razliku od onih koji su pili napitak bez kakaa.
Važno je i je li piće zaslađeno. Ako sadrži šećer, stanje se u mnogo manjoj mjeri popravi. Katz i njegovi suradnici misle da je za to vjerojatno kriv šećer koji umanji učinkovitost kakaa. Ali svejedno moramo paziti koliko kakaa popijemo i koliko čokolade pojedemo.