Jeste li odlučili da ćete u životu učiniti veliku promjenu i svom tijelu priuštiti revoluciju čišćenja?

Zasitili ste se nezdrave, umjetno prerađene hrane te svih slatkih i masnih poroka za koje ne znate kako ih se odreći? Odlučili ste napokon napustiti stare i nezdrave navike koje truju vaš organizam te time stvaraju uvjete za razvijanje ''modernih'' bolesti? S druge strane, zasitili ste se svih kratkoročnih dijeta koje vam nude na svakom koraku, dok su rijetke među njima učinkovite i zdrave za vaš organizam? Možda samo tražite ''nadgradnju'' svog zdravog stila života?

U tom slučaju, post je odličan izbor, pogotovo ako želite promijeniti svoj stil života. Kako bi post bio pravilan, potrebno je slijediti neka osnovna pravila koja će vam pomoći pri učinkovitoj i zdravoj detoksifikaciji.
Najvažniji su pravilan početak i kraj posta. Tijekom posta pojavljuju se tzv. ''krize liječenja'' koje neuka čovjeka mogu prestrašiti, stoga je potrebno dobiti sva objašnjenja i odgovore na pitanja i neizvjesnosti. Post, naime, nije samo dijeta i mnogo je više od samog ''alata'' za mršavljenje. 

Moj prvi post

Marjan Videnšek iz zavoda Preporod dao nam je neke savjete i upute kako se pripremiti na svoj prvi post. O načinu pristupanja prvom postu ovisi hoćete li tim putem krenuti s veseljem i zanosom ili ćete već na sljedećem koraku odustati. Pozitivni učinci pravilnog posta ostaju za cijeli život.
Savjetnik za zdrav život Marjan Videnšek kaže da je prije početka posta važno prikupiti što više informacija o tome što je to post. To možete učiniti čitanjem literature o postu, možete se posavjetovati sa stručnjacima i poznavaocima posta, možete posjetiti i neko od predavanja o postu, a najdragocjenije informacije dobit ćete od onih koji su već postili. Što više informacija prikupite, to će vaše iskustvo s postom biti bogatije i učinkovitije. 

Prije početka posta potrebno je promijeniti način prehrane

Bez obzira na to za kakav post ćete se odlučiti, potrebno je tjedan ili dva prije početka posta promijeniti način prehrane, a ako je moguće, i način života. Potrebno je početi konzumirati lakšu i kvalitetniju hranu sa što više voća i povrća, a dobrodošli su i suho voće, orašasti plodovi i razne sjemenke. Polako treba napustiti sve štetne navike (pušenje, pijenje alkoholnih i umjetnih pića…). Iz prehrane je potrebno izbaciti brašno, meso, slatkiše, prženu hranu i ostalu ''umjetnu'' hranu. Najbolji izbor prije početka posta je posna hrana.

Nakon dva tjedna zdrave prehrane i promijenjenog načina života vaše će tijelo biti spremno za početak posta. Možda je za prvi put bolji izbor od dugog posta kraći post (trodnevni post), dok se poslije, kad dobijete osjećaj kako post djeluje, možete odlučiti i za dugotrajniji post. 

Čišćenje cijelog tijela 

Prvog dana posta očistite i crijeva klistiranjem ili Glauberovom solju, što će pospješiti detoksifikaciju tijela, a uz to ćete se i puno bolje osjećati. Klistiranje nije obvezan dio posta, ali je vrlo preporučljivo. Klistiranje je najbolje izvesti ujutro kada se probudite. Uz klistiranje je dobro i svojoj koži priuštiti čišćenje jer je koža najveći organ lučenja pa je stoga često i najzasićenija otrovima koji dolaze iz organizma, ali i iz okoline. Četkom primjerenom za kožu barem deset minuta masirajte kožu, a zatim otiđite pod tuš i priuštite si toplo-hladno opuštanje. Posebnim strugalom očistite i naslage u ustima, posebno s jezika. Postupak ponavljajte svakog jutra, a ako je moguće, i večeri.
Preko dana nemojte zaboraviti piti dovoljnu količinu vode. Ako ste se odlučili za post uz povrtne i voćne sokove, njihov unos u organizam mora biti redovit. 

Nemojte zaboraviti na mnogo kretanja u prirodi. Time ćete pospješiti lučenje otrova iz tijela i pomoći svom organizmu da postane jači i otporniji. Mnogi koji su već postili svjedoče o većoj koncentraciji i većoj učinkovitosti, stoga je strah da ćete tijekom posta biti bez energije i volje potpuno suvišan.
Marjan Videnšek kaže da je tijekom posta pametno bilježiti svoju tjelesnu težinu, puls, krvni tlak i pisati dnevnik. U slučaju poteškoća potrebno je posavjetovati se sa stručnjakom za post ili liječnikom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju