Američki predsjednik Barack Obama dobio je bitku s pušenjem uz pomoć žvaka protiv pušenja. Gwyneth Paltrow učinila je to sama, a Charlize Theron uz pomoć joge. Možda i vas njihove metode inspiriraju na zdraviji život

Pušenje: Važna Obamina bitka

Jednako kako američkog predsjednika Obamu čekaju političke bitke, iza njega je jedna još nedovršena – ona s pušenjem.

Bila sam loš,loš pušač, kazala je Charlize Theron koja je pušila dvije kutije dnevno i prestala uz pomoć joge i pilatesa

Službeno nepušač, Obama je javno priznao kako je 'posrnuo' tijekom predsjedničke kampanje, no često ga se moglo uočiti kako koristi gume žvakaće gume protiv pušenja.

Ipak, Obama je naglasio, osjeća se mnogo zdravije, no borba protiv cigareta bila je poprilično naporna.

Američki predsjednik nije usamljeni slučaj. Postoji čitava vojska VIP pušača koji se ili ne mogu ili ne žele odreći cigarete.

Kate Moss primjerice, Sienna Miller, Britney Spears ili neumorna Melanie Griffith koja se od cigarete ne odvaja ni na snježnim padinama Aspena.

No, svako malo pojavi se neka osoba s celebrity statusom koja je uspješno izborila bitku s pušenjem. Njihove su metode bile različite, no jednako uspješne, a neka od njih možda posluži i vama.

Charlotte Church uz pomoć dečka

Operna pjevačica Charlotte Church konačno je ostavila cigarete prije tri godine, točno na novogodišnju noć kada se pomirila s dečkom, Gavinom Hensonom, sportašem koji je i službeno promovirao antipušačku kampanju u Walesu.

Čitao sam knjigu koja je koncipirana tako da vas vodi i pušta da pušite dok čitate. Na posljednjoj stranici vam piše: A sada prestanite, otkrio je Ashton Kutcher.

Na taj je korak motivirao Henson, ali i trudnoća, pa se cigareta riješila jednom i zauvijek.

- Pušila sam kutiju do 25 cigareta dnevno i pokušavala sam prestati pušiti nekoliko puta, no nikada nije trajalo dulje od pola dana.

No, pokušala sam ponovno i moram vam reći – prva dva tjedna je bilo gadno. Prvi mjesec su mi strašno nedostajale cigarete, no sada se osjećam drugačije, moj je glas bolji i čišći.

Savjet: Većina žena se odlučuje na prestanak pušenja kada zatrudne, no trik je u tome da se ne nastavlja s pušenjem nakon poroda.

Prvih nekoliko mjeseca nakon rođenja djeteta stresni su naporni za svaku ženu, pa je zato ključno da u svoju odluku uključite cijelu obitelj i prijatelje koji će vam pomoći da se pridržavate svoje odluke.

Prema istraživanjima čak se 80 posto žena nakon poroda vrati pušenju.

Željezna metoda Gwyneth Paltrow

Glumica koja živi po izuzetno zdravim životnim načelima, svoju je posljednju cigaretu zapalila u 24. godini, a sada je zapali jedno ako to zahtijeva filmska uloga.

Ona je jedna od 10 posto pušača koji su bitku s pušenjem prošli sami i koja je bila poprilično teška. Gwyneth i danas priznaje kako ponekad osjeća potrebu za cigaretom, no veseli je što je pobijedila svoju naviku.

Savjet: Ukoliko želite koristiti Gwynethinu željeznu metodu, onda to mora biti zato jer stvarno želite prestati s pušenjem. Ukoliko niste dovoljno decidirani, od toga neće biti ništa.

U svakom slučaju izbjegavajte prilike u kojima ste obično pušili, dakle promijenite rutinu vašeg života. Ne zapalite poslije jela, umjesto kave s prijateljicama naručite čaj.

No, uvijek je dobro imati podršku prijatelja i biti u društvu istomišljenika, dakle onih koji žele prestati pušiti, kao i vi.

Tjelovježbom protiv pušenja kao Charlize Theron

Oskarovka Charlize Theron bila je prava pušačica s brojkom od čak tri kutije cigareta na dan. 'Bila sam jako loš, loš pušač' priznala je glumica koja je svoj porok zamijenila tjelovježbom, jogom i pilatesom.

Ova metoda funkcionira, jer tjelovježba će nadomjestiti odnosno anulirati stres i stanje koje osjećate kada napustite cigarete. Istraživanja su pokazala da većina pušača doista ne želi pušiti nakon fitnessa i manje je vjerojatno da će popustiti želji.

Savjet: Zajedno s mijenjanjem navika i izbjegavanjem prigoda u kojima ste pušili, tjelovježba je izvrstan način za pobjedu nad cigaretama.

Osim toga, svaki put kada poželite cigaretu, odaberite neku vrstu vježbe – neovisno o tome je li to šetnja, trčanje po stepenicama ili stvarni fitness.

A Ashton Kutcher uz pomoć Demi i knjige...

Ashton Kutcher je pušio četrdesetak cigareta dnevno, no na prestanak ga je nagovorila njegova supruga Demi Moore. Ashton je prestao pušiti uz pomoć knjiga o samopomoći, a najomiljnija mu je bila 'The Easy Way to Stop Smoking', Allena Carra.

'Čitao sam knjigu koja je koncipirana tako da vas vodi i pušta da pušite dok čitate. Na posljednjoj stranici vam piše: A sada prestanite. Kada sam zatvorio knjigu, stvarno sam prestao!'

Savjet: Takve knjige dobre su za ljude koji oklijevaju potražiti pomoć od drugih ljudi ili od stručnjaka. Istražite autore kako bi provjerili njihovu vjerodostojnost i krenite na posao.

A tko još uvijek puši…

Kate Moss ne odustaje od minimalno dvije kutije dnevno, baš kao ni Sienna Miller ili pjevačica Lily Allen. Colin Farrell je okorjeli pušač i čini se da je pušenje navika koje se ne želi riješiti.

Britney Spears je zbog svoje navike čak dobila i nadimak 'Puff Mama', a od Melanie Griffith odustali su svi, pa čak i njezin suprug Antonio Banderas koji se pomirio s navikama svoje supruge. Pa, Mischa Barton, maneneka Carmen Kass, Lindsay Lohan...

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju