Britanski znanstvenici su tijekom opsežnog istraživanja razvili krivulju koja opisuje raspoloženje čovjeka u različitoj životnoj dobi. Ljudi su najbolje raspoloženi u mladosti, najdepresivniji u srednjim godinama, a ponovno veseli u starosti

Osoba u srednjim godinama sklona je depresiji jer shvaćanje da je 'gotovo', odnosno da neće u životu napraviti sve što je željela. Drugi je razlog taj što osjeća sve snažnij spoznaju o vlastitoj prolaznosti

U srednjim ste godinama i osjećate se depresivno? Čini se da je takvo stanje doista normalno, jer prema istraživanjima srednje su godina doba snažne emotivne nestabilnosti. No, ne bojte se. Nakon ove loše, slijedi dobra vijest. U zlatnim godinama, razina raspoloženja raste!

Britanski znanstvenici razvili su u krivulju koja predstavlja raspoloženje u različitim razdobljima života i podsjeća na slovo U. Raspoloženje je na visokoj razini u mladosti, na srednjem na niskom, a u poznijoj dobi opet se popravlja.

Istraživanje je obuhvatilo dva milijuna ispitanika u svijetu - od Albanije do Zimbabvea, a analizirani su podaci o depresiji, anksioznosti, mentalnom i telesnom zdravlju.

Rezultati su pokazali da se čovek najlošije osjeća u 48. godini života. Prosječni Britanac u 36. godini, a Portugalac u 66. godini života.

Jedno od mogućih pojašnjenja zašto je osoba u srednjim godinama sklona depresiji jeste shvaćanje da je 'gotovo', odnosno da neće u životu napraviti sve što je željela. Drugi je razlog taj da je sve snažnija spoznaja o smrti i vlastitoj prolaznosti.

U šezdesetoj godini se već mirite s pitanjima života i smrti, a u sedamdesetoj, znanstvenici tvrde, osjećat ćete se sretno poput desetogodišnjeg djeteta.


.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju