Bez obzira koliko puta dnevno očistili kuhinjsku plohu ili pločice u kupaoni budite sigurni da niste uklonili sve mikroorganizme. Bitka s tim napastima je izgubljena unaprijed, no srećom 99 posto napasnika nije štetno. Provjerite gdje ih ima najviše!

Doktorske ordinacije, prljave cipele i ručke u sredstvima javnog prijevoza su izvori zaraze, no i mnoga druga mjesta su prava skladišta štetnih mikroorganizama. Provjerite koja su to i kako ih očistiti od napasti koje uzrokuju sitne bolesti poput šmrcanja ili crijevne viroze, no mogu izazavti i teže infekcije.

Kuhinjska slavina

Slavina u kuhinji je odličan izvor zaraze. Zbog stalnog protoka vode ona je idealno mjesto za razvoj raznih mikroorganizama. Svakodnevno ju dotičete prljavim rukama i na njoj ostavljate sitne bakterije koje se brzo razvijaju. S vremenom se na slavini stvara tanki film bakterija koji može završiti u vašoj svježe opranoj salati ili na posuđu.

Kako bi izbjegli ovakav scenarij jednom tjedno odvrnite mrežicu na slavini i uronite ju u sredstvo za čišćenje. nakon što dio vratite pustite neka voda teče neko vrijeme kako bi se isprali ostaci sredstva.

Kanta za otpatke

Posuda u koju odlažete ostatke hrane i druge otpatke iz kuhinje pravo je leglo zaraze. U njoj se u prosjeku nalazi 500 tisuća bakterija što je gotovo tisuću puta više nego u wc školjki. Te bakterije mogu ozbiljno naštetiti organizmu koji ima opslabljen imunološki sustav, znači djeci i starijim osabama. Gume na kantama su idealno mjesto za stvaranje legla bakterije, a ukoliko ne čistite kantu redovito on amože postati raj za bakterije.

Svaki tjedan očistite kantu za otpatke agresivnim sredstvom za čišćenje. Voda i sapun ili blagi deterdžent za suđe nisu dovoljni.

I platnene kuhinjske krpe su leglo bakterija i nečistoća. Nakon što njima obrišemo posuđe ili prljave površine odlažemo ih sa strane i ponovo koristimo drugi dan. Kako bi spriječili razvoj bakterija najbolje je koristiti jednokratne papirnate ručnike.

Otirač pred vratima

Osim što pokazuje dobrodošlicu vašim gostima i podsjeća ih da moraju obrisati đonove cipela, otirač ispred ulaza u vaš dom je i pravo stanište raznih bakterija i grinja. Jedno istraživanje je pokazalo kako 96 posto cipela na đonovima ima bakterije iz fekalija. Jednom kad se uvuku u otirač teško ih je odstraniti, a svaki put kad zakoračite unosite ih u dom.

Nekoliko puta mjesečno dobro otresite otirač te ga nasprejajte posebnim dezinfekcijskim sredstvom koji će ukloniti bakterije i grinje. Prilikom ulaska u kuću izbjegavajte odlaganje vrećica koje ćete kasnije staviti na stol ili kuhinjsku plohu.

Kuhinjska slavina, boca kečapa i mobitel su izvori zaraze. Na njima se skupljaju bakterije koje mogu uzrokovati zdravstvene probleme.

Usisavač

Četke i vrećice usisavača su raj za bakterije. Sva prljavština i ostaci hrane koje uvučemo usisavačem stvaraju plodno tlo za njihov razvoj. Svaki puta kada koristite usisavač uz pomoć četke bakterije širite po kući.

Jedino rješenje je česta zamjena vrećica. Taj posao je najbolje obaviti na otvorenom kako bi spriječili bakterije da odu u zrak. I unutrašnjost usisavača je potrebno očistiti i to dezinfekcijskim sredstvom, a poželjno je koristiti i mirisne ampule koje će ujedno i dezinficirati vrećice.

Spremnik za sapun

Zvuči pomalo nemoguće da je sapun izvor zaraze, no tako je. Nedavno istraživanje provedeno u Americi je pokazalo kako spremnici tekućeg sapuna u restoranima i velikim tvrtkama na sebi imaju bakterije iz fekalija. Spremnici se rijetko čiste, u njih se samo dodaje sapun što pogoduje razvoju raznih bakterija.

Prilikom pranja ruku na javnim mjestima koristite toplu vodu, a dobar savjet je i kod sebe imati bočicu sredstva za dezinficiranje ruku.

Boca kečapa u restoranu

Bočicu kečapa koju koriostite u restoranu prije vas je u rukama držao veliki broj ljudi. Istraživanje je pokazalo kako mali broj ljudi pere ruke prije jela što znači da ostavljaju bakterije koje vrlo lako mogu završiti na vašem obroku.

Uživajte u obroku bez dodatka kečapa, a ako ste ovisni o toj poslastici prihvatite bocu uz pomoć ubrusa ili papirnate salvete.

Mobitel

Mobilni telefon koji veliki dio dana držite u rukama ili prislonjenog na lice na sebi ima veliki broj bakterije koje mogu biti uzročnici raznih infekcija i viroza. Mnogi uređaji se nalaze u kožnim ili plastičnim futrolama, a to još više pogoduje razvoju bakterija.

Koristite dezinfekcijske maramice i pripazite gdje ostavljate svoj telefon. Na taj način ćete spriječiti širenje bekterija.

  

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju