Kad se odlučujemo za način mršavljenja, moramo najprije postaviti cilj koji ćemo s lakoćom dosegnuti.

Ljudi koji žele izgubiti mnogo kilograma često su razočarani ako ne dosegnu ciljanu tjelesnu težinu. Godine 1997. istraživači pretilosti sa Sveučilišta u Pennsylvaniji proveli su istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of Consulting and Clinical Psychology na 60 žena s prekomjernom tjelesnom težinom koje su u to vrijeme željele izgubiti približno 32 posto suvišne težine. Mršavljenje je trajalo otprilike jednu godinu, a žene su htjele izgubiti za trećinu više tjelesne težine nego što su uspjele. Iako su žene u prosjeku izgubile 16 kilograma, izrazile su svoje nezadovoljstvo načinom mršavljenja jer su htjele izgubiti više kilograma. Razočarane su bile čak i one koje su izgubile više od 20 kilograma, iako je to zavidan rezultat.

Ali na svaki kilogram koji izgubite morali biste gledati kao na veliki uspjeh jer mršavljenje nije jednostavno. Većina osoba deblja se iz godine u godinu, stoga možete biti ponosni na sebe već i ako uspijete zadržati svoju trenutačnu tjelesnu težinu i spriječiti nakupljanje dodatnih suvišnih kilograma. Za nešto takvo moramo prije svega donijeti pravu odluku.

Najprije morate zaboraviti da ćete već na početku postići liniju koju imaju, na primjer, lutka Barbie ili Sylvester Stallone. To ne znači da takvu liniju ne možete postići, ali najprije moramo naučiti da samo zdravom i pravilnom prehranom te uključivanjem vježbanja u svakodnevni život možete pomoći očuvanju svoje tjelesne težine i kondicije i to zauvijek. Morate si samo postavljati ciljeve za koje znate da ih možete postići i uspjet ćete.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju