Sunce je dostiglo ljetne temperature. Tjedan dugih vikenda i prošlogodišnjih odmora ispunit će plaže. Polako kročimo u ljetno doba godine. I prije nego li se prepustimo opuštanju na suncu, podsjetimo se još jednom ozbiljnih opasnosti koje ono nosi

Stigli su vrući dani, temperature sve češće dosežu neizdrživih 35 stupnjeva, a sve je manje odjeće na tijelu. Iako većina još uvijek može samo sanjati o tome, uskoro će izležavanje na plaži postati svakodnevica tisućama ljudi. Ali priča o suncu ima i svoju tamnu stranu.

'Osim te atraktivne smeđe boje koja je uvijek in, ja uvijek govorim i o posljedicama koje ono može izazvati na kožu, a među njima su najznačajniji upravo zloćudni tumori', naglasila je dr. Mirna Šitum za Provjereno.

Kombinacija koja je najrizičnija za razvoj melanoma je posao na otvorenom i pretjerano izlaganje suncu.

Obolijevanju od melanoma sklonije su osobe svijetle puti, osobe s velikim brojem madeža na tijelu, osobe koje su više puta izgorjele na suncu, tj. zadobile sunčane opekline i osobe čiji su članovi obitelji oboljeli od iste bolesti.

Pretjerano izlaganje uzrokuje oštećenja i ubrzava starenje kože. Ona gubi gipkost i elastičnost. Tijekom ljeta treba izbjegavati sunčanje od 10 do 16 sati.

'Melanom je jedna vrlo zloćudna bolest, ako se otkrije u samom početku kao i kod svih zloćudnih tumora je sreća jer oni su izlječivi', kaže dr. Mirna Šitum.

Svi sumnjivi madeži na koži - neobične boje, nejasnog ruba, promjera većeg od 6 milimetara, pogotovo ako se primijete promjene na njima, signal su za odlazak liječniku.

Ukoliko se otkrije melanom dublji od jednog milimetra, kirurškim zahvatom odstranit će se prvi limfni čvor na putu tumora.

Pretjerano izlaganje uzrokuje oštećenja i ubrzava starenje kože. Ona gubi gipkost i elastičnost. Tijekom ljeta treba izbjegavati sunčanje od 10 do 16 sati. Tijekom sunčanja obavezno je koristiti kreme sa zaštitom od uv a i uv b sunčevih zraka.

'Kremu ili losion je dobro nanositi pola sata prije izlaganja suncu kako bi ona pripremila kožu i počela djelovati. Ono što ljudi možda neznaju je da je potrebno primjenjivati ta sredstava svaka 2 do 3 sata', rekla je mr. pharm Melita Petrović.

Za osobe svjetlije puti preporučuju se faktori veći od 20, a za tamnije niži od 20. Naravno, svaki tip kože je drugačiji pa se preporučuje dodatna konzultacija s ljekarnikom prilikom kupnje. Svaka brojka tj. faktor kreme za sunčanje ima svoje značenje.

Što bi značilo da ako ste osjetljiviji i možete izdržati samo 10 minuta na suncu nakon čega se pojavljuje crvenilo - faktor 15 omogućit će vam da budete na suncu 15 puta duže tj. 150 minuta. Posebno oprezni moraju biti oni koji su preboljeli melanom.

Sunce ima blagotvoran učinak, ali prije nego što koža pocrveni. Jer ako jedanput na godinu izgorimo na suncu, u 50 godina to je pedeset puta. Učinak tih opeklina se zbraja, a opasnost rizika od raka kože, raste. Vodite računa o tome i ovog ljeta.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju