Većina žena ponekad se osjeća naduto što je posljedica stvaranja viška plinova u crijevima zbog čega osjećate kao da vam je trbuh napet i pun. Glavni razlog tome je nezdravi način života i brza prehrana. Pročitajte kako si možete pomoći

Nezdravi način života koji uključuje preskakanje obroka, nedovoljno kretanja i opuštanja te obroke na brzinu može poremetiti ravnotežu i funkciju crijeva.

Iako se većina hrane koju pojedemo probavi i apsorbira u tankom crijevu, teže probavljiva prehrambena vlakna i neke vrste ugljikohidrata dospiju u debelo crijevo.

Tu se nalaze bakterije, tj. crijevna flora, koje fermentiraju vlakna i teže probavljaju ugljikohidrate što za posljedicu ima stvaranje velike količine plinova. Stvaranje i ispuštanje plinova znači da je probavni sustav zdrav i da pravilno radi.

Ukoliko obroke jedete na brzinu i stojećki u organizam unosite zrak i tako povećavate količinu plinova u crijevima.

Kako si pomoći?

- započnite sa zdravom prehranom koja se temelji na redovitim obrocima i uključuje obavezan doručak

Probava je najkompleksiji proces u čovjekovom tijelu i danas je veliki problem zbog ubrzanog životnog tempa.

-izbjegavajte hranu koja uznemiruje crijeva te smanjite unos kalorične i masne hrane

- sjedite dok jedete, dobro prožvačite svaki zalogaj i jedite polako

- u organizam unesite najmanje 8 čaša vode dnevno

- izbjegavajte hranu za koju znate da vam teško pada, povrće koje napuhuje poput graška, mahuna, crvenog luka i kelja pupčara

- redovito se bavite tjelovježbom i održavajte mišićni tonus

- nosite udobnu odjeću koja vas ne steža oko trbuh kako bi olakšali izlazak plinova iz crijeva

Što kada se dogodi zatvor?

Zatvorom se smatra manje od tri pražnjenje crijeva tjedno ili često naprezanje prilikom pražnjenja crijeva. Zbog začepa možete osijećati da vam je trbuh napuhnut, a ponekad je on posljedica loše prehrane i načina života.

Probava je najkompleksiji proces u čovjekovom tijelu i danas je veliki problem jer nam tempo života ne omogućava da se više posvetimo tom području.

Jedemo industrijski prerađenu hranu koja ima veliku kalorijsku vrijednost i malo potrebnih nutrijenata te na taj način svoje tijelo dovodimo u problem.

Zadovoljna poziva čitateljice da se upoznaju s pravilnim načinom života te uz stručno savjetovanje naprave tjelesnu analizu koja ujključuje prehrambeno vrednovanja.

Upoznajte se s ciljanim programima i osigurajte tijelu ono što mu je potrebno. Prijave za analizu šaljite na info@nova-forma.info i pričekajte odgovor stručnjaka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju