Broj madeža na tijelu i rizik oboljenja od raka kože usko su povezani, no sada je to i znanstveno dokazano. Ukoliko vam je tijelo posuto madežima klonite se sunca i redovito kontrolirajte promjene na koži

Znanstvenici su potvrdili da postoji izravna povezanost između madeža i raka kože. Geni koji utječu na stvaranje madeža mogu udvostručiti rizik obolijevanja od raka kože, a ljeto i boravak na suncu su posebno opasni.

Znanstvenici su do ovog saznanja došli nakon što su zavirili u genetske kodove odraslih blizanki te otkrili promjene koje su povezane s madežima i mogu uzrokovati melanom.

Tamniji pigment, nejednaka pigmentacija, nepravilni rubovi, rast, promjena boje ili veličine, svrbež i druge tegobe znaci su da treba hitno otići liječniku.

Novo otkriće pomoći će u otkrivanju glavnih krivaca za nastajanje te zloćudne bolesti koja je sve više prisutna.

Šansa da se madeži na tijelu pretvore u melanom je mala, no treba biti jako oprezan pogotovo ukoliko se radi o osobama svjetlije puti.

Osobe sklone nastajanju madeža moraju redovito pratiti i kontrolirati promjene na koži te biti vrlo oprezni prilikom izlaganja suncu.

S obzirom da je pred nama razdoblje godišnjih odmora koje će mnogi provesti na moru pripremite adekvatnu zaštitu i izbjegavajte odlazak na sunce u razdoblju između 11 i 16 sati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju