Postupak čišćenja i pomlađivanja tijela koji je u ajurvedi poznat već tisućljećima sve je popularniji i na zapadu.

Prema ajurvedi, klasičnoj indijskoj medicini, čovjek je zdrav kada su sve njegove tjelesne, umne i duševne funkcije u ravnoteži. Cilj ajurvede je sačuvati zdravlje zdrave osobe i liječiti bolesti kod bolesne osobe. Kako je prvi cilj puno lakše postići od drugoga, ajurvedska medicina puno pozornosti posvećuje preventivi. Ako se ravnoteža iz različitih razloga naruši, može se pomoći postupkom zvanim pančakarma

To je snažna metoda čišćenja i detoksificiranja tijela koju može obavljati samo osposobljeno osoblje ajurvedske medicine. Ime postupka znači pet činova, odnosno pet načina čišćenja kojima se iz tijela odstranjuju nakupljeni otrovi i stres, a tijekom kojih utonemo u stanje mira i dubokog opuštanja. Pančkarma dolazi u obzir kao preventivna metoda ili za liječenje bolesti koja još nije složena i ozbiljna kod osoba koje još uvijek imaju dovoljno snage. Ajurvedski liječnik ili savjetnik program pančakarme prilagođava svakoj osobi, njezinoj konstituciji i zdravstvenom stanju. Daje joj precizne upute i cijelo vrijeme je nadzire. 

Kako bi pančakarma postigla svoje ciljeve, najbolje je da se program odvija u miru i tišini, da za to vrijeme ne gledamo televiziju ili slušamo glasnu glazbu, u dnevni ritam i način prehrane uvedemo određene promjene, preporučuje savjetnica ajurvedske medicine Biljana Dušić. Ako je čitanje nužno, neka bude barem umjereno. Pomažu i meditacija i joga. Prehrana se za to vrijeme sastoji od obroka koji krijepe i imaju hranljivu vrijednost, ali su i lagani. To je prije svega kuhano i u voku pripremljeno povrće, riža, žitarice, kuhano voće, povrtne juhe… Još bolje bi bilo kada bi neke od tih promjena zadržali i nakon pančakarme. 

Priprema kod kuće 

Pančakarma počinje kod kuće s takozvanim unutarnjim uljenjem. Kako bi omogućili otrovima nakupljenima duboko u tkivima da se pomaknu u želudac i crijeva odakle ih možemo izlučiti, moramo najprije nekoliko dana zaredom piti određenu količinu toplog pročišćenog masla - ghija. U razdoblju pripreme također možemo jesti kuhanu hranu i piti puno tople prokuhane vode ili čaja. I to pomaže tijelu da se brže i lakše očisti od nečistoća. Za to vrijeme svaki dan uljimo i masiramo kožu toplim svijetlim uljem sezama nakon čega se tuširamo što toplijom vodom, što također oslobađa otrove i pomiče ih prema probavnom traktu. Predzadnjeg dana ujutro popijemo manju količinu toplog ricinusovog ulja, što nakon pijenja tople vode čisti i prazni crijeva. Zadnji dan prije odlaska u centar ajurvede, gdje pančakarmu provodi stručno osoblje, namijenjen je odmoru. 

Postupci čišćenja 

Drugi, glavni dio programa provodi se u ajurvedskom centru. Jedan od rijetkih centara je Prema Ayurveda centar u malom selu blizu Varaždinskih toplica. Vode ga supružnici Vladimir i Snježana Maruševac koji su školovanje za ajurvedskog terapeuta završili u Njemačkoj, a zatim su osam godina radili u ajurvedskim klinikama u Europi. Kući su se vratili s bogatim znanjem i osnovali svoj centar u koji često dolaze i njihovi nekadašnji klijenti iz Njemačke, Italije, Švicarske, itd. Programi u tom centru su naime sedam puta jeftiniji od onih u klinikama u Europi! 

U centru vas svakog dana masiraju toplim uljem, obogaćenim ljekovitim biljem, u trajanju od 50 do 90 minuta. Vrsta masaže određuje s obzirom na konstituciju (došu) osobe. Prema strogom načelu sa ženama uvijek radi žensko osoblje, a s muškarcima muško osoblje. Prije masaže slijedi postupak smirivanja, a zatim znojenje u posebnoj parnoj komori gdje tijelo izlučuje otrove.U sobi za odmor na kraju dobivamo još klistir za čišćenje ili hranjivi klistir (naizmjence svaki drugi dan u prvim danima programa).

Ajurvedski liječnik može pripisati i čišćenje nosa i nosnih šupljina masažom glave i lica, inhalacijom, grijanjem i posebnim kapima – postupak čisti sinuse, glavu i vrat te time smanjuje migrene i glavobolje. U ajurvedi se služe i posebnim postupkom čišćenja očiju i postupkom umirivanja živčanog sustava. U Indiji u pančakarmu spadaju i postupci terapeutskog povraćanja i puštanja krvi koji na zapadu nisu baš omiljeni pa se izvode samo na zahtjev pacijenta. 

Pančakarma traje najmanje tjedan dana, a može i više – idealno i savršeno bilo bi kad bi za pančakarmu mogli uzeti mjesec dana. Ali to je često vrlo utopijski pa stoga činimo što možemo. Nakon nje obično se osjećamo lagano, smireno, pomlađeno i opušteno. Važno je da si i kod kuće priuštimo nešto vremena za mir i tišinu, za šetnju na svježem zraku i barem još mjesec dana ostanemo na dijeti konzumirajući laku prehranu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju