Popodnevna kava mogla bi biti uzrokom unošenja suvišnih kalorija pa bi oni kojima popodne kava treba za podizanje energije morali pripaziti da im taj užitak ne 'podigne' i kilograme.

Ispitivanje njujorškog gradskog ureda za zdravstvo provedeno u kafićima pokazalo je da crna kava ili kava s dodanim mlijekom ili šećerom, ili oboje, ima u prosjeku 63 kalorije.

No, razne varijante kave i napitaka od kave s raznim okusima koji se nude na tržištu, a koje sadrže zaslađeno mlijeko, sladoled i druge dodatke, često imaju i do četiri puta više kalorija - oko 239, odnosno 12 posto prosječne prehrane od 2000 kalorija.

Napitak koji bi trebao podići energiju podiže i jezičac na vagi

Velika šalica takve kave u jednome lancu sadržavala je čak 860 kalorija. 'Popularnost napitaka od kave posljednjih se godina povećala', ističe povjerenik gradskoga ureda za zdravstvo Thomas Farley. 'Nažalost, mnoga takva pića prepuna su kalorija, što znači da napitak koji bi trebao podići energiju podiže i jezičac na vagi.'

Anketa koja je objavljena u online časopisu Preventing Chronic Disease, obuhvatila je 3000 kupnji u 115 kafića i restorana u gradu.

Znate li koliko kalorija ima vaša kava?

Istraživanje tržišta pokazalo je da gotovo 20 posto odraslih Amerikanaca popije barem jedan napitak od kave na dan.
No nisu svi napitci puni kalorija. Obična, kuhana, crna kava ili čaj imaju samo 10 kalorija. Da bi se smanjio unos kalorija, a time i rizik od debljanja, ured za zdravstvo potrošačima predlaže da naručuju manje napitke s obranim ili nemasnim mlijekom kao i da se odreknu kava 's okusima'. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju