Zahtjevan svijet mode često diktira trendove izgleda ženskog tijela. Stoga su se mlade djevojke, koje su odlučile koračati modnim pistama, primorane podvrgnuti rigoroznim i nezdravim dijetama ne bi li udovoljile zadanim kriterijima. S tim se susrela i Petra Maroje

Pravi manekenski posao je naporan i stresan, pa je pravilna prehrana vrlo važna u očuvanju zdravlja. Upravo zato je Američko udruženje modnih dizajnera osmislilo jelovnik za manekenke. Nutricionistkinja Ksenije Sušac ga je ocijenila odličnom ocjenom.

'Važno je da su zastupljene sve grupacije namirnica. Organizmu su potrebni ugljikohidrati, proteini i masnoća, a poanta je u tome kada ćemo i što unijeti u organizam', rekla je Ksenija Sušac.

Hrvatske manekenke koje su ostvarile karijeru u inozemstvu nikada nisu krile kako je i njihov izgled bio pod povećalom stranih dizajnera.

'U svijetu mode nikada nisi dovoljno mršav. I od mene su neki tražili da skinem par centimetara', rekla je Petra Maroje.

Manekenka Anita Dujić je na pistama od svoje 14 godine.

'Jednom sam imala viška 2 centimetra u bokovima, no to su mi rekli na lijep način te mi dali nekoliko uputa kako skinuti višak', prisjetila se Anita.

Anita se navila na poseban režim prehrane, no ponavlja kako je vježbanje ipak najvažnije.

Petra Maroje ipak priznaje kako u posljednje vrijeme mora pripaziti na prehranu. 'Nikada se nisam odricala, jela sam što sam htjela, no kako godine idu i to se promijenilo', rekla je Petra.

Jelovnikom koji je na svojim internet stranicama objavilo Američko udruženje dizajnera mogu se poslužiti sve žene jer nutricionisti tvrde kako je mozgu potrebno 20 dana da se navikne na promjenu, a kasnije to traži sam.

Primjer jelovnika
Doručak
- žitarice s visokim udjelom vlakana i mlijekom s malim postotkom masnoće
- kajgana s tostom od cjelovitih žitarica ili lepinjom
- omlet s povrćem
- tostirani muffin s maslacem od kikirikija, rajčicom i nemasnim sirom

Međuobroci su voće i voda. Potrebno je unijeti u organizam barem litru i pol vode dnevno.

Ručak
- jogurt ili svježi sir sa svježim voćem
- sendvič s maslacem od kikirikija s cjelovitim žitaricama
- tortilja s grilanom piletinom i povrćem

Umjesto grickalica i slatkiša dozvoljeno se zasladiti ovim namirnicama:
- čips od soje
- žitne štangice
- orašasti plodovi
-sjemenke suncokreta
- svježe voće i komad sira

Više u inMagazinu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju