Dobiva se iz prirodnog nesoljenog masla od kravljeg mlijeka koje možemo dobiti kod seljaka ili na tržnici. Priprema se u staklenoj ili glinenoj posudi, može i u emajliranoj, ali ne u posudama od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza.
Ghi možemo, bez straha da će se pokvariti, neograničeno vrijeme držati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi. S vremenom čak i dobiva neke kvalitete koje se mogu iskoristiti u liječenju.
Maslo u posudi na srednje jakoj vatri rastopimo i grijemo dok polako ne počne ključati; tada se na površini počinje skupljati pjena. Plamen smanjimo na minimum i na laganoj vatri kuhamo dok tekućina ne postane prozirna i tamnožute do bakrene boje.
Maslo će prestati stvarati pjenu, a na dnu posude vidjet ćete komadiće otpadnih tvari. Posudu maknemo s vatre i ostavimo da se uljana tekućina malo ohladi. Zatim je procijedimo kroz gazu koja je presložena nekoliko puta (nikako ne kroz metalnu cjediljku!) u čistu glinenu ili staklenu posudu.