Ghi ili pročišćen maslac jedan je od najcjenjenijih prehrambenih proizvoda koji najmanje od svih masnoća opterećuje jetra.

Dobiva se iz prirodnog nesoljenog masla od kravljeg mlijeka koje možemo dobiti kod seljaka ili na tržnici. Priprema se u staklenoj ili glinenoj posudi, može i u emajliranoj, ali ne u posudama od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza. 

Ghi možemo, bez straha da će se pokvariti, neograničeno vrijeme držati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi. S vremenom čak i dobiva neke kvalitete koje se mogu iskoristiti u liječenju. 

Maslo u posudi na srednje jakoj vatri rastopimo i grijemo dok polako ne počne ključati; tada se na površini počinje skupljati pjena. Plamen smanjimo na minimum i na laganoj vatri kuhamo dok tekućina ne postane prozirna i tamnožute do bakrene boje. 

Maslo će prestati stvarati pjenu, a na dnu posude vidjet ćete komadiće otpadnih tvari. Posudu maknemo s vatre i ostavimo da se uljana tekućina malo ohladi. Zatim je procijedimo kroz gazu koja je presložena nekoliko puta (nikako ne kroz metalnu cjediljku!) u čistu glinenu ili staklenu posudu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju