Opasnost od nagomilavanja kilograma nakon što bacite cigarete stvarna je. No ipak postoje načini kako zadržati idealnu težinu. Disciplina, vježbanje i umjerenost u jelu samo su neki od njih…


Strah kako će se naglo udebljati prestanu li pušiti glavna je psihološka zapreka brojnim ženama. Stoga između cigarete i kilograma radije ostaju pri cigaretama. No opasnost od povećanja tjelesne težine ipak je moguće ukloniti uz malo truda i discipline.


Istraživanja su pokazala kako je razmjerno maleno povećanje tjelesne težine nakon odricanja od nikotina. Nikotin u tijelu djeluje na način da pospješuje trošenje kalorija.

Stoga kada ga nestane u organizmu kalorije ostaju jer ih nema što pospješiti na sagorijevanje. Dva mjeseca nakon prestanka pušenja odvija se taj proces, u tom razdoblju neke osobe nabace do dese kilograma.

Ipak takvo debljanje u najvećoj je mjeri psihološki uzrokovano. Osobe nakon prestanka pušenja postaju nervozne, pa sve više jedu. Javlja im s eosjećaj praznine i nemira, pa utjehu traže u hrani.


Vježbanje

Prvi korak u pobjedi vlastitih poroka je aktivnost. Kalorije neće sagorijeti same od sebe, treba se potruditi i potrošiti ih vlastitom aktivnošću. Tijelo treba opteretiti, dnevno bavljenje sportom najidealniji je način. Plivanje, čak i ples, društveni sportovi neka postanu vaš prioritet.
Čak i male promjene u svakodnevnom životu pomažu, penjanje stubama, pješačenje do posla, na taj način srce brže kuca, dublje se diše a sve to potiče metabolizam.


Zdravi svježi zalogajčići

Kako ste naviknuti da su vam usne i usta u stalnim radnjama zavarajte vlastito tijelo. Ponesite na posao paket povrća, svježe rajčice ( koje su ujedno i anti-oksidansi), krastavci, mrkva….
Jabuke neka postanu vaše omiljeno voće, one su najbolji anti-oksidansi i jedno opd najsočnijih i najukusnijeg voća.


Zapisujte svaki zalogaj

Svakoga dana, barem tri tjedna, zapisujte baš svaki zalogaj hrane koji ste pojeli. Na taj način moći ćete provjeriti koliko ste pojeli i u čemu ste pretjerali. Izbacite iz kuhinje sve čokoladice i grickalice, ako ih ne vidite nećete ih ni poželjeti pojesti.Jedite redovno

Vjerojatno je ovaj savjet najteže poslušati, jer u današnje užurbano vrijeme najmanješto stignemo je jesti svaki dan redoviti preporučenih pet obroka.

No držite se one stare doručak neka vam bude obilan i bogat, za ručak obavezno jedite meso i povrće, a večera neka bude siromašna. Između obroka ne grickajte, ne jedite slatko nego piojte svježe iscijeđene sokove.


Pijte vodu

Kada vam na pamet padne misao o samo jednom dimu, popijte gutljaj vode. Vodu pijte i između obroka. Jutro započnite s dva decilitra mlake vode, kako bi vam se tijelo pročistilo.


Mislite pozitivno

Naravno da vi to možete, naravno da je i drugima uspjelo, pa zašto ne bi i vama. Nemojte popustiti pod vlastititm negativnim mislima, razmišljajte pozitivno i konkretno o onomu što morate napraviti kako bi se osjećali bolje i zadovoljnije. Započnite dan s osmijehom jer znate kako danas nećete trovati vlastito tijelo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju