Proširene vene su estetski i zdravstveni problem. Kod žena se pojavljuju češće nego kod muškaraca, a najčešće ''napadaju'' noge.

Posljedica modernog načina života 

Činjenica da se proširene vene češće pojavljuju u zapadnom svijetu govori nam da je to problem povezan s modernim načinom života. U usporedbi s našim precima na radnom mjestu uglavnom stojimo na mjestu ili sjedimo. Stoga je tijekom sjedenja najbolje koristiti podložak za stopala. Moderna odjeća, pogotovo traperice i uske gaćice, nije preporučljiva jer tijekom sjedenja stišće površinske vene i ometa protok vena. I sjedenje prekriženih nogu uzrokuje smetnje u protoku vena. 

Dignite noge! 

Zbog mirovanja i sjedenja u neprimjerenom položaju dolazi do usporena protoka krvi kroz vene prema srcu. Ako je to moguće, neka stopala tijekom sjedenja budu podignuta u visini stražnjice. Sjedenje svakog sata prekinite kraćim, energičnim hodanjem. To isto vrijedi i za dugotrajnu vožnju automobilom i autobusom. U zrakoplovu dodatno loše utječe i suhi zrak u kabini koji isuši tijelo i time krv postaje gušća. Nekoliko puta na dan priuštite si odmor od petnaest minuta u ležećem položaju. Tijekom odmora podignite noge i kružite stopalima. 

Klonite se odbojke, košarke i tenisa! 

U što većoj mjeri bavite se aerobnim sportovima. Najkorisnije je hodanje koje mora biti brzo. Na dan propješačite barem pet kilometara. I lagano trčanje i vožnja bicikla mogu biti korisni, plivanje također, a i sama kupka s temperaturom vode od 32 stupnja Celzija. Stručnjaci ne preporučuju dugotrajno sunčanje i sportove kao što su odbojka, košarka i tenis. Zbog skokova i brzog zaustavljanja u venama se diže tlak. 

Više kilograma, više proširenih vena 

Na proširene vene mogu utjecati i kilogrami. Stoga se riješite suvišnih kilograma. S većom težinom noge su opterećenije. Popijte barem dvije litre vode na dan i pokušajte što više izbjegavati alkohol i cigarete. Pobrinite se da vaša prehrana sadrži mnogo vlakana, balastnih tvari i što manje kalorija. I napinjanje kod odlaska na stolicu utječe na nastanak proširenih vena.

Ohladite ih! 

Predjele na kojima imate proširene vene tuširajte hladnom, ali ne prehladnom vodom, toliko vremena dok ne postane neugodno. Najprije se tuširajte hladnom vodom s temperaturom od 10 do 16 stupnjeva, a zatim toplom vodom do 38 stupnjeva. Tuširanje uvijek završite hladnom vodom. 

Hormoni – neprijatelj proširenih vena! 

Savjeti za prevenciju nisu od velike koristi ako ste nasljedno skloni proširenim venama. Na njihov nastanak ili njihovo pogoršanje mogu utjecati i ženski spolni hormoni kojih ima više tijekom trudnoće. Liječnik u tom slučaju ne smije propisati lijekove zbog štetnih utjecaja na plod. Preostaju samo nošenje trudničkih kompresijskih čarapa i briga da se buduća mama tijekom trudnoće što manje udeblja.
Proširene vene nastaju i zbog slanog vezivnog tkiva u venama, što se operativnim putem ne može poboljšati. Stoga nije isključeno da bi se vene s godinama mogle ponovno pojaviti.

Sa zavojima protiv proširenih vena 

Jakim vanjskim pritiskom na površinske proširene vene možete spriječiti povratni tok krvi i krv usmjeriti u dublje vene. To se može postići elastičnim zavojima ili medicinskim kompresijskim čarapama. Na taj način pospješuje se preobrazba oboljele vene u vezivnu traku. Pritisak zavoja mora biti najjači na stopalu i oko gležnja te se ravnomjerno smanjivati prema koljenu. U protivnom, zavoji mogu djelovati štetno jer povećavaju zastoj krvi u površinskim venama. Zavoji moraju biti pravilno smješteni, pa je stoga najbolje ako nam prvi put pomogne stručnjak. Zbog čestih pogrešaka u stavljanju zavoja jednostavnija je uporaba medicinskih kompresijskih čarapa koje veličinom, oblikom i stupnjem kompresije moraju biti prilagođene bolesniku i njegovim poteškoćama. Stupanj kompresije propisuje liječnik. Zavoje je potrebno nositi cijelo vrijeme dok se stoji na nogama. To je od jutra do večeri tijekom cijelog života. Zadovoljavajući je učinak ako kompresiju izvodimo 70 posto vremena dok stojimo na nogama. 

Lijekovi samo u ljetnim mjesecima 

Lijekovi koji utječu na vene sadržavaju posebno pripremljene prirodne tvari. Smanjuju povećanu propusnost i krhkost kapilara te upale u sitnim krvnim žilama. Prema riječima Andreja Šikoveca, dr. med., specijalista kirurgije i jedinog žilnog kirurga u Sloveniji, njihova je slabost u tome da nakon prestanka uzimanja tih lijekova brzo prestaje njihov učinak, a uz to se mogu dobiti samo uz plaćanje. Stoga ih bolesnici nose samo u ljetnim mjesecima kada je teško nositi kompresijske čarape. 

Laser - prva pomoć! 

Skoro polovina žena pati od početnog oblika proširenih vena. Pojave se kapilarne i sitne vene slične paukovoj mreži. Većina se odluči za liječenje laserom. Laser toplinom stvrdne krv u veni, uništi unutarnji sloj žile i istovremeno stisne stjenku žile.
Krajnji rezultat je zatvaranje protoka krvi kroz tretiranu venu. Prema riječima Andreja Šikovca, lasersko liječenje je po dosadašnjim saznanjima jednako uspješno ili čak uspješnije od operativnog uklanjanja proširenih vena. ''Nakon godine dana manje je od 10 posto tretiranih vena protočno i zahtijevaju dodatno liječenje.'' Inače, za lasersko liječenje nije potrebna anestezija, epiduralna anestezija, potrebna je samo lokalna anestezija. U usporedbi s običnom operacijom, lasersko liječenje moguće je obaviti putem liječničke uputnice. 

Sklerozacija? 

Proširene vene manjeg promjera liječnik može ukloniti i sklerozacijom. To je postupak u kojem liječnik u venu uštrca sredstvo koje uzrokuje da se unutarnja stijenka vene oljušti i slijepi. Kada je slijepljena, po njoj ne teče krv pa se stoga ne vidi. Problem je da se na mjestu na kojem je bila varica pojavi smećkasti trag koji nekima zbog svog izgleda smeta. Nije svaka sklerozacija uspješna pa je u tom slučaju potrebno postupak ponoviti više puta. Nakon operacije potrebno je nositi zavoje ili kompresijske čarape barem tri mjeseca. 

Kirurgu po glatke noge? 

Teže oblike proširenih vena moguće je ukloniti operativnim zahvatom. ''Na raspolaganju imamo više tipova operacija, ali u zadnje vrijeme se kao najuspješniji pokazao postupak uklanjanja debla vene safene na bedru ili na listu,'' rekao je Andrej Šikovec, dr. med. Najveća površinska vena na nozi uklanja se kroz približno tri do pet centimetara velik rez u području prepona i rez slične veličine u području gležnja ili potkoljenice. U venu se umetne metalna ili plastična sonda pomoću koje se ukloni prošireno deblo vene safene. Mala vena koja se proteže od koljena do vanjske strane gležnja uklanja se na jednak način, ali u tom su slučaju rezovi uz koljeno i na vanjskoj strani gležnja. Prvih dana nakon operacije obavezno je rano ustajanje i više kratkih šetnji. I nakon te operacije potrebno je nositi zavoje najmanje tri mjeseca. Kod pet do deset posto pacijenata poteškoće se mogu vratiti. Operacija je moguća uz uputnicu osobnog liječnika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju