Lako se zbuniti oko nutricionističke vrijednosti 'zdravih' proizvoda koji se prodaju u supermarketima i specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane. Stoga otkrivamo zašto je bolje grickati čokoladu nego pločicu sa žitaricama i druge činjenice koje razotkrivaju mitove o 'zdravoj hrani'.

1. mit: Oznaka 'bez masti' ili 'ograničene masti' znači da je proizvod zdrav

Ne nužno, kaže nutricionistica Anna Denny. Prema zdravstvenim propisima EU, proizvod s oznakom 'bez masti' ne smije sadržavati više od 3 grama masti na 100 grama proizvoda. Međutim, za 'ograničene masti' nema pravila. To ujedno ne znači da u takvim proizvodima nema kalorija. Masti se zamjenjuju nečim drugim, što upućuje na to da može imati isto ili čak i više kalorija nego običan proizvod. 

2. mit: Svježe voće i povrće je uvijek bolje od smrznutog

Što duže voće i povrće stoji na polici to više gubi vitamine. Za razliku od toga, povrće namijenjeno smrzavanju, smrzava se odmah nakon ubiranja tako da na taj način zadržava više vitamina.

3. mit: Sušeno voće ima manje kalorija, stoga je zdravije
 
Sušeno voće je svježe voće iz kojeg je otklonjena tekućina. Stoga je ono puno voćnog šećera i ima više kalorija. Npr. jedna svježa marelica prosječne veličine ima 12 kalorija, dok sušena ima 15. Budući da je slađe, najvjerojatnije ćemo ga pojesti više nego običnog voća, što znači da ćemo unijeti i više kalorija. Sušenje voća također uništava i velik dio vitamina C. 

4. mit: Vegetarijanski sir je bolja opcija od običnog

Ne u svakom slučaju. Vegetarijanski sir je pogodan za vegetarijance jer ne koristi životinjsko sirište, što ne utječe na količinu masti koja se nalazi u njemu ili na kalorije.

5. mir: Organska je hrana bolja od neorganske 

Još nema dokaza koji bi ukazao na to da je organska hrana hranjivija. Organska hrana je više životni stil nego zdravstvena korist.

6. mit: Manja je vjerojatnost da će se salmonela naći u organskim jajima

Veća je mogućnost da će salmonela biti u organskim jajima jer kokoši možda nisu cijepljene protiv bolesti niti su im dani antibiotici koji bi se borili protiv infekcija.

7. mit: Uvijek je bolje pojesti pločicu sa žitaricama nego čokoladicu

Pločice sa žitaricama sadrže proizvode poput zobi, ali još uvijek u njima može biti mnogo šećera i masti te sušenog voća. Ukoliko sadrži orahe, lješnjake, sušeno voće i komadiće čokolade, sigurno ima mnogo kalorija. Za razliku od toga, čokolada nije baš sasvim loša, ona ima i hranjivih vrijednosti od kojih neke spriječavaju kardiovaskularne bolesti. Tamna čokolada još je bolja jer snižava tlak. Što više kakaa u čokoladi (što ima veći postotak kakaa, to je tamnija) to je manja mogućnost da ćete doživjeti srčani udar. Negativna strana jest ta da je čokolada sama po sebi viskokalorična. 

8. mit: Svi probiotički proizvodi su isti 

Nisu. Budući da nisu klasificirani pod hranu, ovisi o proizvođaču hoće li na deklaraciji staviti točne podatke. Probiotici su 'zdrave bakterije' koje žive u crijevima i pomažu u održavanju zdravog digestivnog i imunitetnog sustava. Kada su probiotici iscrpljeni stresom, lošom prehranom ili bolesti, konzumacija probiotičkog jogurta može ih obnoviti. Nutricionisti preporučaju da koristite one probiotičke proizvode koji se oglašavaju jer na taj način proizvođač mora imati točne podatke. 

9. mit: Žitarice s jogurtom su zdravije od čokoladnih 

Proizvodi s jogurtom mogu biti puni šećera, ali i masti. Na primjer, 50 g takvog proizvoda sadrži 250 kalorija, što je veoma slično čokoladnima.

10. mit: Mogu pojesti koliko god želim žitarica jer su one dobre

Miješane žitarice koje sadrže bučine sjemenke i sjemenje lana odličan su izvor esencijalnih kiselina jer su dostupne u koncentriranom obliku. Međutim, mnogi ljudi nisu svjesni koliko sjemenke imaju kalorija. 25 grama je 150 kalorija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju