Pilula koja tijelo dovodi u savršenu formu bez potrebe za tjelovježbom oduševila je znanstvenike nakon što su testovi pokazali iznenađujuće rezultate.

Pilula zapravo zavarava mišiće, stvarajući efekt fizičke aktivnosti, čime organizam topi masnoće i tijelo se dovodi u formu.

Stručnjaci kažu da bi se njome mogli riješiti problemi pretilosti i mišićne atrofije. I stariji ljudi bi također mogli imati beneficija od ove pilile i njenih efekata, smatraju američki znanstvenici.

'Imamo tjelovježbu unutar jedne pilule,' kaže istraživač Ronald Evans, inače poznati svjetski biolog.

No pilula bi se mogla pojaviti na policama ljekarni tek za nekoliko godina.

Profesor Evans pokazao je kako pilula, poznata i pod imenom AICAR, potiče sagorijevaje masnoća i podiže kondiciju kod pokusnih miševa.

Kada ih se testiralo, mogli su trčati 50% duže nego miševi koji nisu bili pod tretmanom. Bili su u mnogo boljem fizičkom stanju, a da se nisu ni pomakli, što je profesora Evansa oduševilo.

'Mišić se zavarava i dobiva se efekt cijelodnevne tjelovježbe. To je dokaz da postoji farmakološki ekvivalent vježbanju,' zaključuje profesor te dodaje kako se pilulom povećava rad mišićnih vlakana koja radije sagorijevaju masnoću nego šećer kao energiju.

Druga pilula pod imenom GW1516, proizvela je čak i bolje rezultate ali samo u kombinaciji s tjelovježbom. Miševi su mogli trčati čak 70% više od običnih.

Istraživač Dr Vilhang Narkar upozorava da pilula ipak nije nadomjestak za sve, stavljajući naglasak na zdravu prehranu i tjelovježbu koje su ipak primarne pri održavanju zdravlja.

Pilula AICAR je već u procesu testiranja na ljudima kako bi se vidjelo može li spriječiti eventualne komplikacije kod operacije presađivanja srca. Druga pilula se testira kako bi se provjerilo može li smanjiti nivo kolesterola. No rasprave oko sigurnosti njihove primjene još uvijek se vode.

'Čak i ako se pokaže da postoje neke nuspojave, dokaz je tu i možemo se nadati da će u bližoj budućnosti biti usavršena sigurna i efektivna verzija,' kaže profesor Stephen Bloom, sa Kraljevskog sveučilišta u Londonu.

Dr. Colin Waine iz Udruge za prevenciju pretilosti rezultate istraživajna smatra bitim ali dodaje da je trenutno najbolji način da se riješe problemi sa težinom zdrava prehrana i povećanje tjelesne aktivnosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju