Nizozemski znanstvenici su otkrili sastojak ljudske sline koji prilično ubrzava zacjeljivanje rana.

To istraživanje budi nadu kod osoba koje pate od opetovanih rana, povezanih sa šećernom bolešću i drugim sličnim bolestima te ozljeda u nesrećama i opekotina. Proizvodit će se velike količine tog sastojka, što znači da postoji mogućnost da će se kao uobičajen lijek koristiti u liječenju rana kao što su dosad uobičajeni antibiotička krema i alkohol.

“Nadamo se da će naše otkriće na koncu koristiti osobama koje pate od rana koje ne zacjeljuju, kao što su gnojni čirevi, ali i za liječenje rana koje su uzrokovane raznim nesrećama, kao što su opekline'', rekao je Menno Oudhoff, prvi autor izvještaja.

Otkrili su da je zapravo histatin taj koji pomaže u zacjeljivanju rana. Histatin je malen protein u slini za koji su prvotno mislili da ubija samo bakterije. Za otkrivanje dobrih karakteristika histatina upotrijebili su stanice kože koje okružuju unutarnju stranu obraza koje su uzgajali u posudicama dok nisu prekrile cijelu površinu posudice. Zatim su uzrokovali ranu na način da su mali dio stanica ostrugali. U jednu posudicu ulili su izotopnu otopinu, a u drugu ljudsku slinu.

Nakon 16 sati znanstvenici su zapazili da je ''rana'' namočena u slini gotovo u cijelosti zaliječena. U posudici u kojoj ranu nisu liječili velik dio rane ostao je otvoren. To je bio dokaz da ljudska slina sadrži nešto što pospješuje zacjeljivanje rana. Kako je slina kompleksna tekućina koja sadrži mnoge sastojke, morali su još otkriti koji sastojak je odgovoran za zacjeljivanje rana. Istraživači su uporabom različitih metoda podijelili slinu na pojedinačne sastojke, svaki od sastojaka provjerili te naposljetku otkrili da je histatin sastojak koji su tražili.
“Time istraživanje daje odgovor na pitanje zašto životinje ližu svoje rane'', rekao je Gerald Weissmann, glavni urednik časopisa FASEB, “kao i na pitanje zašto ranice u ustima brže zacijele od rana iste veličine na koži i na kostima. Rezultati su nas naveli na to da slinu počnemo smatrati izvorom novih lijekova.''

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju