Dijetetičari su utvrdili da pijući tri šalice čaja na dan možete smanjiti rizik od infarkta za čak 70 posto, a za tu blagotvornu 'nuspojavu' se može zahvaliti flavonoidima…

Što su flavonoidi?

Flavonoidi predstavljaju jednu od najbrojnijih grupa prirodnih heterocikličkih spojeva s kisikom. Flavonima su vrlo slični antocijanini, flavonoli, i flavanoni, a cijela ova grupa naziva se flavonoidima i najčešće se nalaze u biljkama poput paprati i naravno – čaja.

Dve do tri šalice na dan...

Dr. Carrie Ruxton je u svojoj studiji došla do zaključka da flavonoidi mogu smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, začepljenih arterija i čak djelovati antikacerogeno.

Dr. Carrie Ruxton je u svojoj studiji došla do zaključka da flavonoidi mogu smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, začepljenih arterija i čak djelovati antikacerogeno. Studija pokazuje da muškarci koji su pili dvije šalice čaja na dan su smanjili rizik od moždanog udara 21 posto i onaj od srčanog za čak 70 posto, a jedna francuska studija je pokazala da žene koje su pile više od tri šalice na dan su smanjile rizik od začepljenih arterija za čak 32 posto.

'Nismo sigurni kako mehanizam funkcionira, ali mislimo da čajni flavonoidi sprječavaju nastajanje upalnih procesa, smanjujući broj trombocita, potiču rad krvotoka i sprječavaju oblaganje arterija.', rekla je dr. Ruxton.

 

Povezanost broja trombocita i malignih stanica

Inače, povezanost trombocita i malignih stanica uočena je već prije više od stotinu godina. Dokaz interakcije trombocita i raka objavljen je krajem 1960-ih godina kada se pokazalo u eksperimentalnim uvjetima da smanjenje broja trombocita dovodi do redukcije metastaza. Zadnjih tridesetak godina intenzivno se istražuje odnos trombocita i tumora, te uloga trombocita u širenju raka. Danas je poznato da gotovo u svakom stadiju razvoja metastaze raka trombociti imaju svoju važnu funkciju.

'Ovo područje je vrlo uzbudljivo za buduća istraživanja. Našli smo i dokaze da čaj potiče misaone procese i smanjuje stres, a šalica čaja je jedan od najboljih načina da predahnete, opustite se i usput poboljšate zdravlje.', zaključila je dr. Ruxton.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju