Dijeta koju pripiše liječnik nije uvijek najbolja za vas, rezultat je istraživanja objavljenog u New England Journal of Medicine.

Dvogodišnje istraživanje koje su napravili na sveučilištu Ben-Gurion u Negevu pokazalo je da su dijete s malom količinom ugljikohidrata i mediteranske dijete jednako učinkovite koliko i dijete koje nam pripiše liječnik. 

Istraživanje su proveli na Sveučilištu Ben-Gurion i u Centru za nuklearna istraživanja u Dimoni u Izraelu, u suradnji s Harvardskim sveučilištem, Sveučilištem u Leipzigu u Njemačkoj i Sveučilištem Zapadnog Ontarija u Kanadi.

Tijekom dvogodišnjeg istraživanja intenzivno su pratili 322 osobe s prekomjernom tjelesnom težinom te im nasumično prepisali jednu od triju dijeta: dijetu s manje masnoća i kalorija, mediteransku dijetu s manje kalorija i najvećom količinom vlakana i zasićenih masnoća ili dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata koja ima najmanje ugljikohidrata i najviše masnoća, proteina i kolesterola. Oni koji su bili na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata mogli su konzumirati neograničen broj kalorija na dan.
Iako su svi sudionici uspjeli jednako ograničiti dnevni unos kalorija, u roku od dvije godine oni koji su bili na dijeti s manje masnoća izgubili su samo 2,9 kilograma u usporedbi s 4,4 kilograma koje su izgubili oni na mediteranskoj dijeti i 4,7 kilograma koje su izgubili sudionici na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata. Dr. Iris Shai koja je vodila istraživanje objašnjava: ''Ti rezultati su usporedivi s onima koji se postižu tabletama koje prepiše liječnik.''

Na kraju nam samo preostaje odlučiti se na koji način želimo izgubiti nekoliko suvišnih kilograma – pomoću liječnika i tableta ili sami, na više ili manje prirodan način.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju