Čuli smo mnogo toga o štetnosti štikli koje loše utječu na kralježnicu i u pravilu ih nije dobro nositi predugo. No, da i ravne cipele mogu biti nezdrave pokazalo je novo istraživanje stručnjaka koji ne skrivaju zabrinutost zbog trenda japanki i balerinki.

Loše strane ravne obuće

Dr Mike O'Neill kaže kako udobna, ravna obuća može izazvati bolove u stopalima, kurje oči, bolove u potkoljenici, leđima, pa čak i artritis.

Liječnici upozoravaju kako je idealna visina potpetica 2,5 cm. Žensko stopalo naime nije formirano ni za cipele s visokom potpeticom, ali ni za potpuno ravne, a posljedice se uglavnom vide ljeti kada se češće nose japanke

U posljednje četiri godine, koliko zapravo i vlada trend japanki i balerinki, žene više pate od zdravstvenih problema nego inače.

Liječnici stoga savjetuju da se nošenje ravnih cipela ograniči na nekoliko dana u tjednu.

Pet centimetara do boljeg seksa

Ostale dana nosite štikle i to one s potpeticom od pet centimetara i to zbog nekoliko razloga. Talijanski znanstvenici su naime ustvrdili kako se žene koje nose takve štikle mnogo bolje provode u krevetu.

Držanje tijela koje se stekne nošenjem obuće s potpeticama pomaže mišićima zdjelice. Oni pak, ako su razvijeni, mogu pomoći da doživite nevjerojatne orgazme.Ipak, liječnici upozoravaju kako je idealna visina potpetica 2,5 cm.

Žensko stopalo naime nije formirano ni za cipele s visokom potpeticom, ali ni za potpuno ravne, a posljedice se uglavnom vide ljeti kada se češće nose japanke.

Ne vucite noge

U ravnim cipelama noge se vuku, umjesto da normalno hodate, pa se tako utječe na držanje, a istežu se i ligamenti i tetive. Oštećuju se koljena, a moguće je dobiti i upalu zglobova.

Modne ubojice na ženski nogama

No, kao i u svemu, i u odabiru i nošenju cipela treba biti umjeren. Dr O'Neill naime tvrdi kako je ravne cipele dobro nositi nekoliko dana u tjednu, a ponekad i cipele s višom potpeticom. Problemi nastaju, kaže dr O'Neill jer ljudi bez prestanka nose ravne cipele ili štikle.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju