Prema istraživanjima, osobe koje snažno i često hrču, gube više kalorija od ljudi koji imaju miran i tih san. No, iako je gubitak kalorija pozitivan učinak, hrkanje može uzrokovati i ne tako dobre posljedice

Hrkanjem gubite kalorije, no posljedice nemirnog sna zbog hrkanja usporavaju metabolizam, pa su takve osobe sklonije debljanju

Znanstvenici su ustvrdili kako osobe koje često i snažno hrču tijekom sna, gube otprilike dvije tisuće kalorija. No, iako se to može smatrati pozitivnim učinkom, hrkanje može uzrokovati drugu vrstu zdravstvenih problema.

Znanstvenici naime drže da hrkanje utječe na usporavanje metabolizma, pa su osobe koje hrču sklonije debljanju.

Istraživanje je provedeno na 212 pacijenata i pokazalo je kako hrkanje troši energiju tijekom sna, a to uzrokuje gubitak kalorija.

Voditelj istraživanja Eric J Kezirian /(University of California, San Francisco) kazao je kako hrkanje dovodi do iscrpljenosti i u svakodnevnici ograničava fizičke aktivnosti.

- Potrošnja energije tijekom sna i odmora može biti posljedica povećanih reakcija u živčanom sustavu koje uzrokuje hrkanje i stanja koja su povezana s hrkanjem.

Prema procjenama, više od 3,5 milijuna Britanaca hrče, od deset muškaraca hrče četiri, te na deset žena hrču čak tri. Osim toga, pušači su skloniji hrkanju od nepušača.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju