Unatrag nekoliko godina konzumacija više od tri jaja tjedno nije bila preporučljiva, zbog čega su se mnogi obožavatelji obilnog doručka odrekli omiljene poslastice. No sada su došli na svoje, najnovija istraživanja tvrde kako jaja nisu štetna.


'Vrijeme je da se ispravi uvriježeno mišljenje koje konzumaciju jaja povezuje s visokom razinom kolesterola u krvi i razvojem srčanih bolesti', tvrdi profesor Bruce Griffin, voditelj studije.

Znanstvenici su ustanovili da čovjek smije jesti jaja bez posljedica na kolesterol.

'Vrijeme je da se ispravi uvriježeno mišljenje koje konzumaciju jaja povezuje s visokom razinom kolesterola u krvi i razvojem srčanih bolesti', tvrdi profesor Bruce Griffin, voditelj studije.

Na zasićene masnoće u krvi može se utjecati promjenom životnog stila, prestankom pušenaj, smanjenjem težine. Važan čimbenik je i način prehrane, jer vgeći učinak na zdravlje imaju smanjenje unosa crvenog mesa, slatkih proizvoda, punomasnih mliječnih proizvoda negoli izbacivanje samo jedne namirnice.


'Britanska se javnost ne treba ograničavati količinom konzumiranih jaja, naprotiv, jaja se mogu svrstati pod zudravu prehranu', tvrde znanstvenici.

Limit od tri jaja tjedno preporuka je iz 2005. British Heart Foundationa, no sada su te tvrdnje odbačene. Zanimljivo je kako Britanci, poznati obožavatelji jaja i kobasice nisu ni primjetili najnobvije rezultate. Istraživanja su pokazala kako se čak 45 posto ispitanika još uvijek drži starog zdravstvenog naputka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju