Unatrag nekoliko godina konzumacija više od tri jaja tjedno nije bila preporučljiva, zbog čega su se mnogi obožavatelji obilnog doručka odrekli omiljene poslastice. No sada su došli na svoje, najnovija istraživanja tvrde kako jaja nisu štetna.
'Vrijeme je da se ispravi uvriježeno mišljenje koje konzumaciju jaja povezuje s visokom razinom kolesterola u krvi i razvojem srčanih bolesti', tvrdi profesor Bruce Griffin, voditelj studije.
Znanstvenici su ustanovili da čovjek smije jesti jaja bez
posljedica na kolesterol.
'Vrijeme je da se ispravi uvriježeno mišljenje koje
konzumaciju jaja povezuje s visokom razinom kolesterola u krvi i razvojem
srčanih bolesti', tvrdi profesor Bruce Griffin, voditelj studije.
Na zasićene masnoće u krvi može se utjecati promjenom
životnog stila, prestankom pušenaj, smanjenjem težine. Važan čimbenik je i
način prehrane, jer vgeći učinak na zdravlje imaju smanjenje unosa crvenog
mesa, slatkih proizvoda, punomasnih mliječnih proizvoda negoli izbacivanje samo
jedne namirnice.
'Britanska se javnost ne treba ograničavati količinom
konzumiranih jaja, naprotiv, jaja se mogu svrstati pod zudravu prehranu', tvrde
znanstvenici.
Limit od tri jaja tjedno preporuka je iz 2005. British Heart Foundationa, no sada su te tvrdnje odbačene. Zanimljivo
je kako Britanci, poznati obožavatelji jaja i kobasice nisu ni primjetili
najnobvije rezultate. Istraživanja su pokazala kako se čak 45 posto ispitanika
još uvijek drži starog zdravstvenog naputka.