Istraživanje provedeno u Francuskoj pokazalo je nezavidne rezultate po žene nekih zemalja u Europi. Prema rezultatima , Britanke su najdeblje,a Francuskinje najmršavije, no zanimljivo, Britanke misle da su vitke, a Francuskinje da su predebele.

Vitke nikad nisu dovoljno vitke

Pokazalo se i da je stereotip da je muškarcima manje stalo do izgleda točan, jer su zadovoljni ako imaju idealnu težinu, no ne zamaraju se naslagama oko trbuha. Žene razmišljaju drugačije, jer tijelo povezju s ljepotom, a za ženu je ljepota vitkost

Prema istraživanju koje se bavilo izračunavanjem indeksa tjelesne mase (BMI) u petnaest europskih zemalja, Britanke su se našle na začelju ljestvice kao najdeblje, kao i njihov jači spol, dok su Francuskinje zasjele na vrh kao najvitkije Europljanke.

Zanimljivo je da se Britanke, kažu rezultati, uopće ne osjećaju debelima, već su uvjerene kako su mršave i kako bi se trebale popuniti. Slično misle i Španjolke, te Portugalke koje su prema ovom istraživanju također na dnu ljestvice.

Idealna težina je relativna

Indeks tjelesne mase Britanki je 26,2, a Britanaca 26. Prema tom indeksu, sve iznad 25 smatra se pretilošću, a ispod 18,5 pothranjenošću.

Indeks Francuskinja je samo 23,2, a muškaraca 24,6. Francuska je, prema ovom istraživanju, jedina zemlja u kojoj žene i muškarci imaju približno iste vrijednosti.

- Ono što se u Francuskoj smatra idealnom težinom mnogo je niže nego u drugim zemljama. Ipak, Francuskinje su i dalje zaokupljene izgledom i smatraju kako bi trebale biti vitkije.

Stoga bi trebale posjetiti SAD gdje je indeks tjelesne mase mnogo viši nego u Europi. Vjerojatno više ne bi razmišljale isto kazao je De Saint Paul iz francuskog Nacionalnog instituta za demografiju.

Točni stereotipi

Pokazalo se i kako je stereotip da je muškarcima manje stalo do izgleda točan, jer su zadovoljni ako imaju idealnu težinu, no ne zamaraju se naslagama oko trbuha.

Žene, kaže znanstvenik, razmišljaju drugačije. Ako su ispod svoje idealne težine to smatraju uspjehom, ali ako prijeđu granicu i počinju se debljati, deprimiraju se i kreću u borbu protiv viška kilograma. Žene svoje tijelo povezuju s ljepotom, a ljepota je za ženu vitkost.

Lista Europljanki prema indeksu tjelesne mase

Francuska: 23,2
Italija: 23,3
Austrija: 23, 4
Njemačka: 23,9
Danska: 23,9
Luksemburg: 23,9
Irska: 24,2
Švedska: 24,4
Španjolska: 24,5
Belgija: 24,6
Finska: 24,9
Portugal: 25,3
Grčka: 25,5
Nizozemska: 25,7
Velika Britanija: 26,2

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju