Umorni ste od svakodnevnice, radnih obaveza i sve što želite je spavati i izležavati se na plaži. No, želite li učvrstiti tijelo, a volite i zabavu, plaža bi mogla biti idealno mjesto za vas

Pijesak je vaš najveći prijatelj

Prvo i najvažnije već znate. Nanesite izdašne slojeve kreme ili losiona s UV i krenite na pijesak.

Vježbajte prije 11 sati ili nakon 16, kad je sunce slabije. Pijte dovoljno vode, jer možete lako dehidrirati. Ako osjetite vrtoglavicu odmorite se u hladovini

Vježbanje na pijesku je odličan način za fitness, jer pijesak dodatno pojačava tjelesnu aktivnost. Pijesak je po vrlo nestabilan, pa vas prisiljava da više koristite mišiće, odnosno da koristite veći broj mišića nego li je to slučaj na tvrdoj podlozi.

Kretanje, hodanje ili trčanje po pijesku iziskuje dodatni trud za održavanje stabilnosti i više energije, pa ćete automatski izgubiti i veći broj kalorija.

Plivajte i trčite po vodi

Nakon što ste se dobro istrčali po pijesku, krenite na plivanje. Prsno, leđno, uz veću aktivaciju nogu, plivanje je odlična vrsta tjelovježbe koja će vam uz otpor vode pomoći da brže aktivirate mišiće tijela.

Trčanje po vodi, ali razina vode neka bude najviše do koljena, (najviše do koljena) izvrsno je za noge, a ujedno je i aerobna vježba za srce jer voda pruža otpor. Voda pruža 12 puta veći otpor od zraka, mišići više rade, a uz smanjeno djelovanje gravitacije, vježbe su laganije i manje opterećuju zglobove.

Vježbe za mentalnu snagu

Zbog šireg opsega pokreta na pijesku ili u vodi, jačaju vam se i ujedno izdužuju mišići na nogama. Profesionalnim sportašima hodanje, trčanje i skakanje po pijesku poboljšava rezultate, osobito brzinu, visinu skoka i motoriku.

Osim toga vježbanje na plaži uz morsko osvježenje, udaranje valova o obalu, dodatno vas opušta i daje vam dodatnu mentalnu i psihičku snagu, osobito ljeti. Da bi učinak bio čim bolji, stegnite trbušne mišiće i mišiće na stražnjici dok vježbate.

Izbjegavajte najjače sunce

Ipak, nemojte zaboraviti na opasnost od ljetnih vrućina. Vježbajte prije 11 sati ili nakon 16, kad je sunce slabije. Pijte dovoljno vode, jer možete lako dehidrirati. Ako osjetite vrtoglavicu odmorite se u hladovini.

Tijelo će vam drugačije reagirati na vježbanje na plaži, zato dobro istegnite mišiće nakon vježbe jer će vaše noge biti pod dodatnim opterećenjem od mekanog pijeska.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju