Jedenje podgrijanih špageta bolognese može umanjiti mogućnost oboljenja od karcinoma. Znanstvenici su otkrili da dodatno zagrijavanje umaka zajedno s malenom količinom maslinovog ulja povećava hranjive kvalitete rajčice.

Dodatno zagrijavanje mijenja strukturu Iycopena, molekule rajčice, koje se zatim lakše transportira u krv.

Lycopene je snažan antioksidans koji djeluje u prevenciji oboljenja od malignih bolesti, dijabetesa i srčanih oboljenja. 

Prijašnje studije indicirale su da se stavljanjem nekuhane rajčice u piree ili umake poboljšavaju njezine kvalitete. 

Sada su znanstvenici otkrili način na koji se dodatno povećava kvaliteta, riječ je zapravo o tehnici koju mnoge obitelji koriste dok zagrijavaju špagete bolognese. 

U prosječnoj rajčici, Iycopene je generalno pravocrtnog ili linearnog oblika koji smanjuje njegovo prodiranje kroz membrane koje vode u krv. Zagrijavanjem molekue Lycopena postaju cirkularne, a kao takve puno brže i lakše ulaze u krv.  

Vrućina je ključna za ovaj proces, a vrlo je i bitna malena količina masnoće koja pomaže Iycopenu da se probije u molekule krvi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju