Neke od zdravih navika koje smo objeručke prihvatili pokazale su kako njihovo djelovanje nije dobro za organizam. Provjerite kako dodaci prehrani i antibakterijski sapuni djeluju na organizam i riješite se loših 'zdravih' navika

Kreme za sunčanje ne štite od štetnih zraka ukoliko se ne nanose pravilno. Kako bi djelovale i zaštitile kožu od štetnih UVA i UVB zraka treba ih nanjeti u debelom sloju na cijelo tijelo te pričekati 30 minuta prije izlaska na sunce. Veliki broj ljudi griješi jer smatra kako je kožu nepotrebno štiti ukoliko tijelo ne izlažu direktno suncu. I koži koja je prekrivena odjećom potrebna je zaštita.

Potrebno je odabrati ona sredstva koja sadrže mexoryl jer taj sastojak štiti i od UVA zraka koje ne izazivaju opekline, no ipak ostavljaju oštećenja koja su nevidljiva oku.

Stalno korištenje antibakterijskih sredstava za pranje ruku nije zdravo. Istraživanje je pokazalo kako ubijaju samo slabe bakterije, no svojim sastojcima pogodoju razvoj ostalih, opasnijih bakterija.

Prirodni proizvodi koje se koriste kao dodaci prehrani mogu izazvati zdrastvene tegobe. Prije njihovog korištenja potrebno se savjetovati s doktorom. Neki sastojci mogu izazvati alergije ili loše reagirati ukoliko se uzimaju zajedno s propisanim lijekovima.

Unošenje dovoljne količine vode u organizam je navika koju svakako treba imati, no osam čaša, koliko se preporuča nije uvijek potrebno. Previše vode može negativno utjecati na rad bubrega. Organizmu je potreban jedan mililitar vode za svaku unešenu kaloriju, a po toj računici dnevno bi trebalo popiti deset čaša što je svakako previše jer tijelo veliki dio uzima i iz hrane. 

Mrkva koja sadrži velike količine vitamina A neće sačuvati vid. Istina je kako je taj vitamin dobar za vid, no dovoljne su male količine. Jedete li puno mrkve to nažalost neće spriječiti pogoršanje vida, no može negativno djelovati na organizam u koji ćete unijeti previše A vitamina.

Niskokalorične dijete koje se preporučuju ženama koje žele izgubiti višak kilograma nisu zdrave. Iako su neka istraživanja pokazala kako takav način prehrane štiti organizam od bolesti srca i raka osmogodišnje istraživanje koje je dovršeno 2006. pokazalo je baš suprotno.

Žene koje su se pridržavale takvog načina prehrane nisu izgubile višak kilograma, a niskokalorična prehrana nije zaštitila njihove organizme od spomenutih bolesti.

Stalno korištenje antibakterijskih sredstava za pranje ruku nije zdravo. Istraživanje je pokazalo kako ta sredstva ubijaju samo slabe bakterije, no svojim sastojcima pogodoju razvoj ostalih, opasnijih bakterija. Pranje ruku običnim sapunom u toploj vodi je učinkovito i dovoljno kako bi odstranili bakterije.

Pročitajte i ovo:

Mitovi o stvarima koje uzrokuju rak

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju