Najnovije tehnologije primijenjene na tenisicama za trčanje lakima kao perce možda i nisu najbolje rješenje za naše zglobove. Dok štite stopala, zglobovi mogu opasno biti ugroženi

Uz jastučiće, anatomsko oblikovanje i kontrolu pokreta, sve moderniji modeli tenisica čine se kao prave saveznice u trčanju.

Istraživanje posvećeno proučavanju tenisica za trčanje trenutno dostupnih na tržištu, zaključilo je da one baš nisu blagonaklone prema zglobovima te da ih mogu opterećivati više nego da trčite bose ili na štiklama.

Premda su dobre strane trčanja i dalje neupitne, ono zbog opterećenja može povećati mogućnost pojave artritisa na najviše opterećenim dijelovima tijela. Takvu posljedicu može donijeti i nošenje visokih potpetica koje zbog povišene pete izazivaju artritis na mjestima na kojima se on najčešće pojavljuje. Zbog jastučića na peti, sličan efekt mogu imati i tenisice.

Skidajte kilograme do kraja

Premda je u Sjedinjenim Američkim Država zahvaljujući knjizi 'Born To Run' Christophera McDougalla, trčanje bosih nogu sve popularnije, prema nekima ono nije preporučljivo, pogotovo na asfaltiranim površinama jer se svaki put kad stopalo dotakne tlo, svi zglobovi gležnja, koljena i leđa izvrgnuti su opterećenju koje je čak 3 do 4 puta veće od težine tijela. Tada tijelo mora raditi puno više kako bi se suprotstavilo silama tvrde podloge.

Fit&Fun s Marijem: 'Vježbajte s malom loptom'

Konačan zaključak na kraju ističe da bi ustvari svatko trebao trčati u njemu najugodnijoj obući. A prirodni tereni i svježi zrak u svakom su slučaju uvijek bolja opcija od trčanja na urbanim asfaltiranim površinama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju