Žene koje su imale pobačaj su tri puta više u opasnosti da razviju ovisnost prema alkoholu i narkoticima, dok je čak trideset posto njih sklonije mentalnim poremećajima u odnosu na druge žene, rezultat je medicinskog istraživanja provedenog u Engleskoj i Walesu.

 

Više od 200.000 abortusa je izvedeno prošloj godini u Engleskoj i Walesu. Liječnici su smatrali kako do sada taj broj neće biti premašen.

Najviše pobačaja imala je populacija žena između 20 i 24 godine, njih čak 57.000, a porazna je činjenica, smatraju doktori, što je 4.400 zahvata izvršeno nad djevojkama koje imaju manje od šesnaest godina.

Depresivnost, tjeskoba I konzumiranje opijata su najčešći mentalni problemi koji se javljaju nakon pobačaja, kako pokazuje studija koja je izvršena na 500 žena, kako je navedeno u novom broju specijaliziranog psihijatrijskog časopisa British Journal of Psychiatry.

Provesor David Fergusson, koji je vodio istraživanje kaže kako dublji smisao treba tražiti u činjenici što je 90 posto pobačaja u Velikoj Britaniji odobreno uz obrazloženje kako neželjeno dijete može uzrokovati mentalne probleme kod majke.

'Taj dokaz upućuje kako se doktori u ginekološkoj struci pozivaju na psihijatrijske razloge. Međutim prekidati trudnoću, uz izgovor kako se time spriječavaju mogući mentalni problemi kod buduće majke su znanstevno neutemeljeni'., izjavljuje doktor Ferguson i nastavlja: 'za neke žene pobačaj može biti iznimno stresno i traumatsko iskustvo čime povećavaju rizik ulaska u psihički nestabilnu skupinu kod koje se javljaju mentalni problemi.'

No sličan tim doktora iz sveučilišta Otago na Novom Zelandu pak tvrdi kako je psihički efekt abortusa na žene mali i da dugoročno gledano ne može biti povezan s psihičkim problemima i krizama. Drže kako se postotak tih slučajeva kreće između 1,5 i 5,5 posto.

Još jedna slična studija pokazuje kako žene koje su na bilo koji način pobacile do svoje 21. godine su tri puta više izloženije razvijanju ovisnosti prema drogi i alkogolu.

Australska liječnica Kaeleen Dingle iz Sveučilišta u Queenslandu radila je na sličnom istraživanju poput njezinog britanskog kolege Fergussona i također navodi da je pobačaj veliki stres koji vodi do tjeskobe, tuge i bola, što je opasna supstanca za kasnije ozbiljnije poremećaje.

Psihijatrijski Royal College te dokaze drži neuvjerljivima, ali neki aktivisti udruga koje podržavaju porođaj tvrde kako svaka žena koja se odlučuje za pobačaj treba biti upoznata s mogućim implikacijama, pogotovo ako se tiču mentalnog zdravlja.

Josephine Quintavalle iz udruge Alive And Kicking je izjavila: ‘Ako postoji bilo kakav rizik za mentalno zdravlje žene, onda ona treba biti savjetovana od strane stručne I kvalificirane osobe po tom pitanju, prije nego se odluči pobaciti dijete.’

Ann Furedi, iz britanske službe za savjetovanje o trudnoći (British Pregnancy Advisory Service), također izjavljuje kako je pobačaj kod žena stresan, ali kaže kako sam abortus nije uzročnik problema, koliko neke druge stvari u životu, no drži do toga da pobačaj može dodatno destabilizirati ličnost.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju