Žene koje žive u državama u kojima je zabranjen pobačaj ili su zakoni vezani za njega veoma strogi koriste internet kako bi kupile lijekove koji im omogućuju da pobačaj izvedu same kod kuće, ali svakoj desetoj ženi koja pobaci na taj način potrebna je operacija.

Stotine žena u više od 70 zemalja koristile su internetsku stranicu Women on web kako bi kupile tabletu za 110 dolara i prekinule trudnoću.

Ta je stranica prevedena na pet jezika. Na njoj stoji kako kombinacija mifepristonea i mizoprostolija u piluli omogućuje prekid trudnoće i može se koristiti do devetog tjedna.

Na stranici također stoji kako pomaže ženama u sigurnom pobačaju s tabletama u svrhu smanjivanja broja smrtnosti zbog ilegalnih pobačaja koji se vrše na za to neprimjerenim mjestima i koje obavljaju nestručne osobe.

Međutim, studija objavljena u britanskom 'Journal of Obstetrics and Gynaecology', otkriva da 11 posto od 400 žena nakon konzumacije tih tableta treba kirurški zahvat jer tableta nije dovršila pobačaj ili ženi nakon nje prijeti iskrvarenje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju