Boja hrane govori nam koliko je svježa, kako je prerađena, pa čak i koje hranjive tvari sadrži. To pogotovo vrijedi za voće i povrće. Znate li što znači boja određene hrane?

Dekorirana hrana na tanjuru može nam probuditi tek kad uopće nismo gladni. Kako bismo to znali, ne moramo biti školovani nutricionisti. Ali nutricionisti znaju i ono što zbog brzog tempa života i nemara katkad jednostavno zanemarujemo: hrana nas ''hrani'' i svojom bojom.
Osim što boje utječu na naše raspoloženje, prema boji možemo odrediti je li hrana svježa, kako je prerađena, pa čak i koje hranjive tvari sadrži. To pogotovo vrijedi za voće i povrće. No znate li što znači boja određene hrane? 

Zelena ne deblja

Zelena boja smiruje, pa ju stoga nutricionisti preporučuju onima koji imaju naviku brzo jesti. Kako biste jeli sporije, jedite tikvice, pesto, brokule, šparoge, baziliko, krastavce, špinat i razne zelene salate. Zeleno povrće sadrži puno željeza, vitamina i minerala te stoga pozitivno djeluje na vid, jača kosti i zube. Kako sadrži puno vlakana, pozitivno djeluje i na probavu.
Najbolja od svega je da zeleno povrće možemo jesti u gotovo neograničenim količinama jer jednostavno ne deblja.

Plava usporava starenje

Plava i ljubičasta hrana, kao što su patlidžani, radič, šumsko voće, grožđe, šljive i smokve, pozitivno djeluje na izlučivanje urina, usporava starenje i poboljšava pamćenje. Osim toga, smanjuje mogućnost nastanka tumora i kardiovaskularnih bolesti.

Narančasta je idealna prije sunčanja 

Narančasta boja znači vitalnost. Kako pomaže probavnom sustavu, preporučljivo je da se na vašem tanjuru uvijek nađe pokoja mrkva ili da nakon obroka pojedete marelicu, naranču, mandarinu, dinju ili breskvu. Ako želite izbjeći visoke energetske vrijednosti koje sadrži narančasta hrana, možete napraviti kompromis i konzumirati limun ili grejpfrut.
Narančasta hrana pozitivno djeluje na imunološki sustav, vid i kožu. Također smanjuje mogućnost nastanka tumora te sprječava kardiovaskularne bolesti.
Narančasta hrana je posebna i po tome što se njezino konzumiranje preporučuje prije odlaska na sunce. 

Umjereno s crvenom 

Jednako kao i kod narančastog voća i za crveno voće vrijedi da je primjereno prije sunčanja budući da potiče nastajanje melanina te time štiti kožu od sunčevih zraka. Prednost crvenog voća i povrća je da koči stvaranje slobodnih radikala te time sprječava ubrzano starenje.
Ali crvenu hranu morate jesti u umjerenim količinama jer njihova crvena boja budi glad i jača nervozu.
S druge strane, cikla, paprika, lubenica, trešnje, jagode, crvene naranče i ostala crvena hrana pozitivno utječu na imunološki sustav i pamćenje. Zajednička osobina crvene i narančaste hrane je da smanjuju mogućnost nastanka tumora i sprječavaju kardiovaskularne bolesti. 

Žuta potiče probavu 

Žuta hrana tijelu vraća snagu i energiju, pa je stoga posebice primjerena ako smo pod stresom. Iz tog je razloga dobro za vrijeme stresa opskrbiti se primjerice bananama i ananasom.
Kako žuta boja pozitivno utječe na probavu, kažu da je dobra i za opremanje prostora u kojem jedemo. Na koncu, žuta hrana pozitivno utječe na elastičnost i svježinu kože.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju