Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku jedna je od devet sisačkih građevina koje su nakon razornog potresa 29. studenog dobile crvenu naljepnicu. To znači da je u ovom trenutku opasna i u potpunosti neuporabljiva.

Tužna je to vijest za male Siščanke, Siščane i njihove profesore zahvaljujući kojima su hodnici 140 godina stare zgrade donedavno odjekivali najljepšim notama.

Glazbena mi je kao drugi dom. Baš volim svirati. Puno sam nastupa imala u glazbenoj, rekla je za Dnevnik Nove TV Sara Kolar, državna prvakinja u violončelu, dok je s tugom gledala mjesto u kojem je postizala svoje najveće uspjehe.

Mnogo je glazbeno nadarene djece u Sisku. Puno su rezultata ostvarili i na državnim i na županijskim, a neki čak i na međunarodnim natjecanjima. Radi te djece, svakako bi se trebalo učiniti nešto da se sve ovo nastavi, kaže Sarina majka, Dijana Kolar.

Iako zbog potresa više ne može svirati u školi, Sara je danas odlučila zasvirati ispred nje. Snimala je video koji će se iskoristiti kao poziv za prikupljanje donacija za obnavljanje škole. Prizor djevojčice koja se glazbom odlučila oduprijeti svim nedaćama koje su nas pogodile dirnuo je brojne prolaznike.

Ne samo da je Elegijom Rudolfa Matza odala počast mjestu koje ju je formiralo i zauvijek obilježilo, nego je prisutne podsjetila kako i glazba liječi dušu u najtežim trenucima.

Upravo je zato važno da djeci što prije omogućimo povratak instrumentima i notama. Glazbena škola Frana Lhotke i Područni odjel Petrinja u potrazi su za novim prostorom, a otvorili su i poseban kunski i devizni račun za donacije na koji građani mogu uplatiti sredstva za pomoć.

Ravnatelj Tomislav Ivšić, koji je u trenutku potresa bio u školi, ne gubi nadu da će njegovi učenici uskoro opet živjeti glazbu: Ako treba, učiti, svirati i pjevati ćemo i u šatorima... A možda se dogodi i neko čudo. Uvijek poslije kiše dolazi sunce.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju