Prve izbjeglice iz Ukrajine počele su stizati u Hrvatsku, a smještaj im je osiguran i u motelu Plitvice u Zagrebu. Ondje je utočište od rata pronašao i dječak čiji je otac ostao u Ukrajini.

Rat je strašan za svakoga, a pogotovo za djecu. Teško je najmlađima objasniti što se događa u tako teškoj situaciji koja postaje još neizvjesnija kada s roditeljima moraju napustiti svoj dom.

Brojni stanovnici Ukrajine već su napustili svoju zemlju te sigurnost pronašli negdje drugdje, a širokih ruku i otvorenih srca dočekala ih je i Hrvatska.

Ukrajinske majke sa svojom djecom smještene su i u motelu Plitvice u Zagrebu gdje su se za njih pobrinuli djelatnici Crvenog križa.

Očevi su ostali u svojoj domovini jer je za muškarce od 18 do 60 godina na snazi opća mobilizacija.

Djeca kao djeca, odmah su se prepustila igri te zaigrala karte, a pridružila im se i djelatnica Crvenog križa.

Čim je došao na sigurno, jedan dječak javio se ocu koji je ostao u Ukrajini. Putem video poziva ponovno su se vidjeli, a tati je sigurno bilo veliko olakšanje znajući da je njegov sin na sigurnom, ali i tuga jer je razdvojen od svoje obitelji.

Slika nije dostupna "Na uspjehe djece izbjeglica s kojima radim ponosna sam kao da su moja vlastita djeca"

Osmogodišnji Mehdi Deilami sretan je u Hrvatskoj, u koju je došao iz rodnog Irana Mali junaci Mehdi i Ali: Hrvatska je dvojici dječaka iz Irana i Iraka novi dom i tu su sretni

Usprkos svemu što ih je snašlo, ukrajinskoj djeci osmijeh nije sišao s lica, a motel Plitvice sada će im biti privremeni dom u kojem će barem malo zaboraviti na rat.

Sedam i pol milijuna djece u Ukrajini suočeno je s krizom koja predstavlja prijetnju za njihove živote. Vatra iz teškog oružja već je oštetila domove, vodovode i škole, a deseci tisuća obitelji su sada, usred zime, u opasnosti da budu raseljeni.

Organizacija UNICEF na terenu pojačava napore u pružanju pomoći djeci i njihovim obiteljima. I vi svojom donacijom možete pomoći u osiguravanju nužno potrebne humanitarne pomoći te pomoći u zaštiti djece Ukrajine.

Donirati možete na stranici UNICEF Hrvatska jednokratnom donacijom, mjesečnom donacijom, na UNICEF-ov broj računa ili skeniranjem 2D koda.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju