Ako vaša djeca baš ne vole zdravu hranu, nikako ne propustite sljedeći prilog. Da zdravo može biti i ukusno, pokazali su nam recepti iz kuharice 'Za prste polizati', namijenjeni djeci, ali i omiljeni među odraslima. Slažu li se djeca s tim, provjerili smo u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.

U osnovnoj školi Ivana Gundulića naučili smo da nas djeca mogu štošta naučiti o zdravoj prehrani. Mališani su redom odgovarali kako vole jesti zdravo, a sve kako bi izgledali lijepo te bili jaki, snažni i zdravi. 

Maštoviti sastojci poput brokule, luka, paprike pizzu će pretvoriti u obrok pršti zdravljem

Pokazali su se i kao majstori u spremanju hrane iz kuharice 'Za prste polizati' autorice Snježane Krpes. Zahvaljujući toj zanimljivoj kuharici razbija se mit kako je zdravo neukusno.

'Kada dijete samostalno sudjeluje u pripremi obroka i kada mu se objasne nutritivne vrijednosti te otkuda potječu namirnice razbija se fama da je zdrava hrana bljutava' pojašnjava autorica dječje kuharice.


Naime, svi su recepti jednostavni i djeca ih s roditeljima mogu brzo i jednostavno pripremiti. Kuharicom ih vode dva lika koji im uz svaki recept pričaju priču, o tome kako su došli do tog jela i odakle potječu namirnice.

Donosimo vam recept za zdravu pizzu, iz dječje kuharice koja uz pažljiv odabir namirnica pršti zdravljem.

Namirnice za tijesto:
1 ½ šalice pšeničnog brašna tip 850 ili 1100
1 ½ šalice kukuruznog brašna
2 žlice praška za pecivo (bez aluminija)
4 prstohvata soli
2 jušne žlice maslinova ulja
½ šalice vode

Nadjev: 
umak od rajčice
sezonsko povrće prema želji( svježa paprika, luk na kolutiće, cvjetići brokule, ribana tikvica, mrkva) 
listići šampinjona
kuhani grah
kukuruz

Pribor: zdjela za umijesiti tijesto, posuda za kuhanje umaka, nož i daska za povrće, okrugla plitica za pečenje pizze, šalica za mjere, zdjelice za pripremu povrća.

Trajanje pripreme: 90 minuta
Broj osoba: 5
 
Cijeli prilog o zdravoj prehrani, kao i zanimljive odgovore mališana pogledajte u prilogu InMagazina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju