Javnozdravstveni događaj u okviru kampanje 'Djeluj sada', s ciljem ranog otkrivanja melanoma, održao se jučer na zagrebačkom jezeru Jarun. Kampanjom se željelo upoznati građane Zagreba na rizike prekomjernog izlaganja UV zračenju te ih upozoriti da preuzmu odgovornost prema svom zdravlju i zdravlju svoje djece.

Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta pojavi oko 132.000 slučaja malignih melanoma i više od dva milijuna slučajeva drugih vrsta malignih oboljenja kože. Najveći broj pripisuje se prekomjernom izlaganju kože štetnom ultraljubičastom zračenju (UV-zračenju).

Pojave trajnog oštećenja kože, dugoročne promjene na koži ( sunčane mrlje, prerano starenje kože, povećanje rizika od raka kože), mogu se smanjiti i svesti na zdravstveno prihvatljivu razinu pravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom (zaštitne kreme, zaštitna odjeća, izbjegavanje direktnog izlaganja suncu u vremenu od 10.00-16.00 sati.

Jedna od aktivnosti kampanje su i organizirani besplatni pregledi madeža. Krovni događaj na Jarunu otvorila je Prof. dr. sc. Mirna Šitum, dermatologinja, pročelnica Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, a podržale su dermokozmetičke marke La Roche-Posay i Vichy, koji su na svojim štandovima organizirali brojne edukativne aktivnosti kako bi podsjetili sudionike kako sigurno boraviti na suncu, kako odrediti vlastiti sunčev kapital te redovito pregledavati sumnjive madeže svjetski priznatom ABCDE metodom.


La Roche-Posay, vodeća dermokozmetička robna marka koju preporučuje 25.000 dermatologa diljem svijeta, građanima je i javno predstavio novu međunarodnu kampanju osvješćivanja Skinchecker čija je svrha podučavanje opće javnosti o njezinoj aktivnoj ulozi u ranom otkrivanju raka kože. Ključnu poruku Skinchecker kampanje i inicijative #SaveYourSkin predstavljaju tri savjeta koja mogu zaštititi kožu: redovito pregledavanje madeža na koži, redovita i učinkovita zaštita od sunca pomoću krema sa zaštitnim faktorima i savjeti za sigurnu izloženost suncu.

Posjetitelji su tako imali priliku posjetiti La Roche-Posay SaveYourSkin štand gdje su se uz druženje s prijateljima brenda te La Roche-Posay stručnjacima mogli detaljnije upoznati kako sa Skinchecker inicijativom tako i bogatim portfeljom Anthelios proizvoda za zaštitu osjetljive i kože sklone netoleranciji na sunce. Posebnost događanja svakako su bili psi dalmatineri iz naše ugledne uzgajivačnice Lacrima-Christi ujedno i zvijezde globalne Skinchecker kampanje.

Brojni posjetitelji Vichy štanda imali su priliki ispitati vlastiti sunčani kapacitet jedinstvenim uređajem melanometrom. Riječ je o uređaju koji mjeri količinu pigmenta (melanina) u koži. Nakon što se vizualno i uz pitanja odredi fototip kože, podaci se upisuju u uređaj, te uz odgovarajuću sondu, na različitim dijelovima tijela (fotoeksponiranoj i fotoneeksponiranoj koži), određuje gustoća pigmenta melanina.

Rezultati koji se dobiju pokazuju koliko minuta, bez posljedica, osoba može biti izložena suncu bez zaštite, te koji bi faktor zaštite za nju bio primjeren. Dodatna vrijednost ovog uređaja je u tome što nam pomaže pacijentu približiti, osvijestiti podatak koliko je vrijeme koje možemo provesti na suncu bez zaštite zapravo kratko! Riječ je o minutama! Vichy je ujedno iskoristio priliku te na akcjiji „Djeluj sada“ predstavio ovogodišnje novitete. Naprednu anti-age zaštitnu njegu: IDEAL SOLEIL OBOJENA ZAŠTITNA KREMA 3u1 SPF 50+ protiv tamnih mrlja.

Nova Ideal Soleil obojena zaštitna krema spf 50+ protiv tamnih mrlja istovremeno pruža učinkovitu zaštitu i trenutačno ujednačuje ten zahvaljujući univerzalnim mineralnim pigmentima. Iz dana u dan korigira tamne mrlje svojom obojenom formulom obogaćenom glavnim aktivnim sastojkom protiv tamnih mrlja (Phe-Resorcinol) te štiti od UVB/UVA zraka.

Također predstavljena je i druga ljetna Vichy inovacija IDEAL SOLEIL GEL-MLIJEKO SPF 30 ZA MOKRU I SUHU KOŽU za poboljšanu zaštitu, čak i nakon plivanja ili sporta. Novo Gel-mlijeko sadrži WET TEHNOLOGIJU koja omogućuje da se voda odbija od kože, zaštitno sredstvo se ne rastvara i zadržava se na koži čak iako je vlažna. Besprijekorna zaštita od UV zraka osigurana je s pojačanim sastojkom Mexoryl XL koji štiti i od dugih UVA zraka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju