Dicentra spectabilis ili Djevojačko srce je višegodišnja biljka koja svojim nježnim cvjetovima u obliku srca može dugi niz godina krasiti naše vrtove i terase, a zahtjeva samo malo pažnje i njege.

Galerija Cvijet Dicentra spectabilis ili djevojačko srce osvaja na prvu svojim prekrasnim srcolikim oblikom - 3 Cvijet Dicentra spectabilis ili djevojačko srce osvaja na prvu svojim prekrasnim srcolikim oblikom - 1 Cvijet Dicentra spectabilis ili djevojačko srce osvaja na prvu svojim prekrasnim srcolikim oblikom - 4 +4 Djevojačko srce cvijeta od travnja pa sve do jeseni

Latinski naziv ove biljke izveden je iz grčke riječi decentra, što znači 'dva kraka' i specitabilis što znači 'dostojan pažnje'. U nekim krajevima ova se biljka naziva i djevojačke suze, a uvriježio se i naziv preuzet iz engleskog jezika; srce koje krvari (engl. Bleeding heart).

Cvijet Dicentra spectabilis ili djevojačko srce osvaja na prvu svojim prekrasnim srcolikim oblikom - 6 Cvijet Dicentra spectabilis ili djevojačko srce dolazi u bijeloj, crveno-narančastoj i jarkocrvenoj boji, ali najčešće je ružičast (Foto: Living4media)

Legenda o nastanku biljke 

Uz ovu prekrasnu biljku vezuje se legenda o princu koji je uzaludno pokušavao osvojiti srce lijepe princeze. Princ joj je donosio poklone sa svojih putovanja, ali ona ga nije primjećivala. Jednog dana se princ vratio s dalekog putovanja s posebnim poklonom. Prvo joj je predstavio dva čarobna ružičasta zečića koje je postavio na dvije vanjske strane latice cvijeta.

Princeza je samo uzdahnula i jedva pogledala u zečiće, no u nadi da će je ipak osvojiti princ stavlja par čarobnih naušnica na dvije duge bijele latice. Princeza je jedva pogledala i to, a jadnom princu srce je bilo potpuno slomljeno. U tom trenutku cvijet poprima oblik srca. Princeza je kasno shvatila da i ona voli njega te će njeno srce krvariti zauvijek. Otud nazivi srce koje krvari i djevojačke suze.

Cvijet Dicentra spectabilis ili djevojačko srce osvaja na prvu svojim prekrasnim srcolikim oblikom - 8 Djevojačko srce cvijeta od travnja pa sve do jeseni (Foto: Living4media)

Glavne karakteristike biljke

Ova nježna biljka cvijeta od travnja pa sve do jeseni, a cvjetovi dolaze u bijeloj, crveno-narančastoj i jarkocrvenoj boji dok je najčešća ipak ružičasta koja je i najljepša i najviše odgovara ovom bajkovitom cvijetu. Kada se cvjetanje biljke završi, listovi se počinju sušiti, a ako je zemlja dovoljno vlažna, lišće se može zadržati i do jeseni. Nadzemni dio biljke se gubi u toku zime pa do proljeća nećete ni znati kud ste ju posadili, osim ako niste označili mjesto gdje je ona rasla. 

Briga o biljci

To je biljka koja voli puno sunca, ali dobro uspijeva i u polusjeni. Sadite je u propusnu zemlju i redovito zalijevajte, ali neka ne bude u vlažnom zemljištu kako ne bi propala. Zemlja se između dva zalijevanja treba dobro prosušiti, a ako je biljka posađena u tegli, bitno je da se voda ne zadržava u podmetaču. No, s druge strane, djevojačko srce može izdržati i velike vrućine i sušu.

Kod sadnje, bitno je da razmak između biljaka bude između 20 i 30 centimetara. Ako je djevojačko srce posađeno u tegli, potrebno ga je unijeti u kuću kada vani zahladi i stigne mraz, a biljka će moći nesmetano nastaviti cvjetati u unutrašnjem prostoru. Bitno je samo da biljci ne bude pretoplo i da se ne zalijeva previše.

Perunike dolaze u brojnim bojama, žutoj, raznim nijansama ljubičaste, bijeloj, tamnocrvenoj, plavoj - 6 I žute, i ljubičaste, i bijele: 10 dokaza da su perunike divne u svakoj boji

Orhideja naslovna Elegantne i profinjene: 10 najpopularnijih vrsta orhideja koje će uljepšati vaš dom

Razmnožavanje biljke

Djevojačko srce se razmnožava dijeljenjem korijena. Korijen se dijeli u rano proljeće ili u jesen, dok biljka miruje. Korijen podnosi jako niske temperature, te može izdržati mraz i temperaturu čak i ispod minus 20 Celzijevih stupnjeva.

Cvijet Dicentra spectabilis ili djevojačko srce osvaja na prvu svojim prekrasnim srcolikim oblikom - 2 Djevojačko srce može izdržati velike vrućine i sušu (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju