Perunika ili iris s pravom se naziva božicom vrta jer taj cvijet u našem podneblju ime je dobio po Perunu, bogu grma, a u svjetskoj botanici prema Iris, starogrčkoj božici duge. Diljem svijeta poznato je nekoliko stotina vrsti perunike koje dolaze u brojnim bojama, žutoj, raznim nijansama ljubičaste, bijeloj, tamnocrvenoj, plavoj.

Galerija Perunike dolaze u brojnim bojama, žutoj, raznim nijansama ljubičaste, bijeloj, tamnocrvenoj, plavoj - 6 Perunike dolaze u brojnim bojama, žutoj, raznim nijansama ljubičaste, bijeloj, tamnocrvenoj, plavoj - 7 Perunike dolaze u brojnim bojama, žutoj, raznim nijansama ljubičaste, bijeloj, tamnocrvenoj, plavoj - 9 +7 Perunike dolaze u brojnim bojama, žutoj, raznim nijansama ljubičaste, bijeloj, tamnocrvenoj, plavoj

Među više od 300 vrsta perunike krije se i jedna sasvim posebna – hrvatska perunika. Njezina su najpoznatija nalazišta oko Medvednice, Strahinjčice, Samoborskog gorja i Ogulinskog zagorja. Ono po čemu se razlikuje od ostalih iz porodice perunikovki je specifična ljubičasta boja, a postoji i njena albino verzija. Proglašena je endemom i ujedno hrvatskim nacionalnim cvijetom te se 1994. godine našla i na poštanskoj marki Hrvatske pošte.

Perunike dolaze u brojnim bojama, žutoj, raznim nijansama ljubičaste, bijeloj, tamnocrvenoj, plavoj - 11 Hortenzije najčešće dolaze u ljubičastoj boji (Foto: Living4media)

Osim što u sebi nose predivne legende i izgledaju kao prave ponosne božice vrtova, perunike ujedno i predivno mirišu. Što je njihova boja tamnija, miris je intenzivniji pa se često mogu vidjeti okružene leptirima i pčelama. Zbog posebnog mirisa često se koriste kao sastojak u stvaranju mirisnih nota parfema.

Slika nije dostupna Mirisne ljepotice naših vrtova: Kako se pravilno brinuti o perunikama?

Crveni anđeo je najpoznatija vrsta crvene hortenzije Moćna hortenzija: Crvena boja koja će vas ostaviti bez daha

Perunike osvajaju i specifičnim oblikom i izgledom cvijeta, a iako najčešće dolaze u raznim nijansama ljubičaste, jednako su lijepe i u žutoj, bijeloj, tamnocrvenoj i plavoj boji. Koju god boju izabrali, možete biti sigurni da ćete uz perunike čitavo kasno proljeće i rano ljeto uživati u pogledu na prave božice svoga vrta.

Perunike dolaze u brojnim bojama, žutoj, raznim nijansama ljubičaste, bijeloj, tamnocrvenoj, plavoj - 8 Perunike dolaze i u tamnocrvenoj boji (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju