Kada jedna 12-godišnja djevojčica odluči iz ljubavi prema svom ocu napraviti sve da mu pomogne pokrene se cijela lavina solidarnosti koja pokazuje koliko je velika snaga svake male i velike zajednice.

Upravo je to odlučila 11-godišnja Nina Ninković iz Novog Sada koja je na improviziranom štandu u samo jednom danu prodajom krafni skupila novac potreban za liječenje njena oca. Djevojčica je sama došla na ideju o prodaji krafni, a u pripremi su joj pomogle mama i baka.

Prodavale su ih po 0,85 centi po komadu, te je u samo pola sata, kako je Nina rekla, prodano 500 krafni.

S obzirom na veliku potražnju, daleko veću iznad očekivanja, u proces se uključila i lokalna zajednica, pa su se u pripremu krafni odmah uključile i druge žene, a prema riječima Ninine mame Nataše, cilj je za sada ispunjen.

Naime, Ninin otac, Zoran Ninković još je 2016. izgubio jedno oko uslijed ablacije retine. Ablacija retine ili odljepljenje mrežnice je hitno stanje koje se treba operirati što prije je moguće. Prilikom ablacije, retina pukne i stvori se retinalna rupica, a kroz nju ulazi očna vodica i odljepljuje retinu od očne pozadine.

U ožujku ove godine stanje se vratilo te je usto Zoranu dijagnosticirana simpatička oftalmija i panuveitis zbog čega mu je život postao ugrožen. Kod ovakvog stanja vrijeme je uistinu ključan faktor za liječenje pa je stoga ono što su građani Novog Sada učinili za ovu djevojčicu i čitavu njenu obitelj uistinu neprocjenjivo.

Na fotografijama koje se šire društvenim mrežama vide se nepregledni redovi ljudi koji su pohrlili po krafne, no ono što posebno oduševljava je Ninin osmijeh od uha do uha.

Svojim iskrenim činom i vođena ljubavlju prema ocu učinila je ono što se za obitelj na prvu činilo nemoguće – skupila je sredstva kako bi tata Zoran nakon liječenja u Srbiji mogao otići u Moskvu na daljnju dijagnostiku, preglede, analize, nabavku lijekova, liječenje u zemlji i inozemstvu, kao i za putne troškove i smještaj.

Djeca kao Nina dokaz su kako ljubav i sve naučene lekcije iz roditeljskog doma, odakle sve i kreće, uistinu mogu „pomaknuti planine“.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju