Slikovnice obično vode djecu u izmaštani svijet, pružaju im kratki bijeg od stvarnosti i uče ih temeljnim životnim vrijednostima. No u neke od tih korica povremeno se mora uvući i teža tema jer djetinjstvo pod staklenim zvonom nije dugoročno gledano dobro za dijete.

Neka djeca tijekom svog djetinjstva susretnu se s vijestima koje za njih ne bi poželio nijedan roditelj, a to se dogodilo i Tonki, djevojčici kojoj su prijatelji nadjenuli nadimak Mali zvrk, koja je obožavala svog psa Bena i koja je jedva čekala polazak u školu. Međutim, vrtoglavica tijekom kićenja školskog božićnog drvca zauvijek je promijenila tijek njezinog života i donijela joj neke nove izazove. Zajednički im je nazivnik bio - leukemija. 

Tako bi se u najkraćim crtama mogla opisati uvodna radnja slikovnice Tonkin veliki prijatelj, koju je napisao Leonardo Baksa Čeči, a oslikala Branka Hollingsworth Nara u izdanju Zaklade Ana Rukavina.

Predstavnici Zaklade otkrili su nam kako je nastala čitava priča, ali i zašto je ova slikovnica iznimno važna za svako dijete.

Kako nam kažu, u ljeto 2019. u Zakladu Ana Rukavina javio se Leonardo Baksa Čeči, autor mnogih dječjih priča i tekstopisac brojnih glazbenih hitova. Predstavio im je tekst koji je želio donirati Zakladi kako bi ohrabrio i dao nadu malim pacijentima koji se bore sa zloćudnim bolestima.

Priča o maloj djevojčici Tonki odmah nas je osvojila, tim više što je bazirana na osobnom iskustvu člana obitelji gospodina Čečija, no nismo imali iskustva u izdavanju knjige. Tu nam je u pomoć priskočila draga Snježana Marić s cijelim timom Školske knjige koji su nam bili od neizmjerne pomoći.

Osim savjeta, kontakata, donacije dijela naklade slikovnice, pomogli su nam svojom ljudskošću, entuzijazmom i želji da cijeli projekt uspije i knjiga dođe do onih kojima je najpotrebnija, a to su djeca koja trenutno vode borbu koju ni jedno dijete ne bi trebalo voditi, ističu u Zakladi.

Kada je knjiga bila u svojim povojima, ideja o njezinoj promociji i distribuciji izgledala je sasvim drugačije nego što je u konačnici bilo sprovedeno. Tada još nitko nije mogao ni zamisliti što će se događati 2020. godine diljem čitavog svijeta.

Ipak, knjiga je u konačnici došla do onih kojima je i najpotrebnija. Donirana je onkološkim odjelima kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj, ali i gradskim te školskim knjižnicama diljem zemlje.

Empatiju i suosjećanje treba učiti od malih nogu, a upravo to nam je i bio cilj – da dijete koje je prošlo ovu tešku borbu, po povratku u svoju „normalnu“ sredinu ne bude stigmatizirano, već prihvaćeno i voljeno. Osim toga, ne smijemo zaboraviti da se s bolešću, nažalost, susreće cijela obitelj i prijatelji oboljele osobe, te smo zato željeli da ova knjiga pomogne onima oni koji su zdravi da shvate i kroz što prolazi bolesna osoba, te da im pomognu u povratku u svakodnevni život, kažu u Zakladi.

Tonka mališanima pokazuje da i uz zloćudnu dijagnozu mogu imati svjetlu budućnost. Dat će im nadu i ohrabrenje.

Ova je slikovnica, nesumnjivo, sredstvo pomoću kojeg će oboljela djeca shvatiti da nisu sama u svojoj borbi te im liječnici mogu biti sjajni saveznici na tome putu, baš kao što je to Tonki bio liječnik Zdravko.

No na zloćudne bolesti godinama je bilo ukazivano i svima dobro znanim koncertom Želim život. Zbog epidemiološke situacije, ove godine se po prvi put od početka rada Zaklade Ana Rukavina neće moći organizirati koncert Želim život na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Ipak, u suradnji s Novom TV kao medijskim partnerom, 19. prosinca emitirat će se blagdanski progran na Nova TV, portalu DNEVNIK.hr te Facebook stranici DNEVNIK.hr.

Tako će građani Republike Hrvatske imati mogućnost iz sigurnosti svojih domova pratiti koncert Želim život, ali i dati svoj doprinos radu Zaklade Ana Rukavina pozivom na humanitarni broj 060 9000 (cijena 5,00 kuna + PDV) koji će biti aktivan do kraja prosinca 2020.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju